Negocieri dure pe programul nuclear. Impas de șapte săptămâni în discuțiile dintre SUA, Iran și puterile occidentale

Mihnea Tălău 16.05.2022, 17:59
Negocieri dure pe programul nuclear. Impas de șapte săptămâni în discuțiile dintre SUA, Iran și puterile occidentale

Negocierile pe programul nuclear continuă, fără rezultate spectaculoase. Enrique Mora, oficialul UE care mediază între Iran și SUA, a petrecut două zile la Teheran săptămâna trecută, încercând să iasă din impasul în care se află de șapte săptămâni.

Limitarea programul nuclear în schimbul scutirii de sancțiuni

Iranul a arătat că este dispus să redeschidă negocierile pe politică nucleară blocate în timpul întâlnirii de săptămâna trecută la Teheran, dar nu a renunțat la o ultimă cerință, scrie Politico.

Enrique Mora, înaltul oficial UE care coordonează negocierile nucleare, a călătorit în Iran în încercarea de a depăși un impas de șapte săptămâni în discuțiile dintre SUA, Iran și puterile occidentale. Oficiali occidentali de rang înalt au declarat că discuțiile, care s-au întins pe parcursul zilelor de miercuri și joi, au creat noi progrese, dar că un acord rămâne departe de a fi sigur.

Negociatorii încearcă să găsească o modalitate de a revigora un acord din 2015, în baza căruia Iranul și-a limitat programul nuclear în schimbul scutirii de sancțiuni. Statele Unite s-au retras din acord în 2018, lăsându-l pe suportul vital.

Discuțiile de relansare sunt acum blocate de cererile iraniene ca SUA să elimine Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC), o ramură puternică a armatei iraniene, de pe așa-numita listă a așa-numitei organizații teroriste străine. Mora a ajutat la mediere, deoarece Iranul refuză în continuare să vorbească direct cu SUA.

Negocierile nucleare cu Iranul sabotate de cererile Rusiei
Negocierile nucleare cu Iranul 

Potrivit oficialilor occidentali, Mora a transmis mesajul că SUA ar putea discuta despre IRGC – dar numai după ce negocierile nucleare vor fi soluționate. Iranul nu a dat înapoi, dar a indicat că este dispus să reia între timp discuțiile pe subiecte care nu țin de IRGC – și ar putea oferi potențiale cereri alternative la solicitarea etichetei de terorist.

Pe măsură ce întâlnirile se apropiau de final la sfârșitul săptămânii trecute, oficialii au dat unele indicații publice cu privire la progresul limitat.

„Întâlnirile de la Teheran au stabilit cursul corect și au avansat”

Vizita lui Mora la Teheran „a decurs mai bine decât se aștepta”, a declarat Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, în timpul unei reuniuni a miniștrilor de externe din grupul G7 al națiunilor bogate. Discuțiile „blocate” au fost „redeschise”, a afirmat el.

Luni, un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe a declarat că „întâlnirile de la Teheran au stabilit cursul corect și au avansat”.

Chestiunea etichetei teroriste este considerată ultimul punct de blocaj major în cadrul discuțiilor. Textul unui acord este practic finalizat, cu excepția altor două puncte minore pe care oficialii occidentali le-au numit „probleme tehnice legate de ridicarea sancțiunilor„, care ar trebui să fie rezolvate destul de repede.

Urmăriți Impact.ro și pe