Un nou vaccin anti-Covid-19, omologat de OMS. Imunizarea va fi posibilă cu o singură doză

Ioana Bucur 12.03.2021, 22:06
Un nou vaccin anti-Covid-19, omologat de OMS. Imunizarea va fi posibilă cu o singură doză

În contextul dezbaterilor intense pe seama serului AstraZeneca, un nou vaccin anti-Covid-19 tocmai a fost omologat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Este total diferit de cele folosite până acum în Uniunea Europeană. Noutatea ce i-ar putea atrage pe mulți este faptul că poate da rezultate cu o singură doză, nemaifiind nevoie de rapel.

Un nou vaccin anti-Covid-19, omologat de OMS

Vești bune de la Organizația Mondială a Sănătății, în plină criză de imagine a campaniei de imunizare. Un nou vaccin anti-Covid-19 tocmai a fost omologat de OMS, vineri. Serul produs de gigantul farmaceutic din Statele Unite ale Americii, Johnson & Johnson, funcționează în doză unică. Anunțul a fost făcut printr-un comunicat al agenției ONU.

„Fiecare nouă unealtă sigură şi eficientă contra Covid-19 este încă un pas pentru controlul pandemiei”, a comentat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit News.ro.

O altă diferență între acest nou vaccin anti-Covid-19 și cel produs de Pfizer/BioNTech, ce trebuie menținut la temperaturi foarte scăzute, este aceea că serul Johnson & Johnson poate fi stocat în frigidere clasice. Unda verde dată vineri vaccinului permite integrarea acestuia în sistemul Covax al Alianţei pentru vaccinuri (Gavi), OMS şi CEPI, prin care se livrează vaccin împotriva Covid-19 ţărilor aflate în curs de dezvoltare.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat că își dorește ca sistemul Covax să beneficieze în cel mai scurt timp de aproape 500 de milioane de doze din acest nou vaccin anti-Covid-19. Bruce Aylward, un consilier al directorului general, a precizat că speră ca primele doze să ajungă „în iulie sau chiar înainte”.

Un nou vaccin anti-Covid-19, omologat de OMS
Un nou vaccin anti-Covid-19

Valeriu Gheorghiță, despre controversele din jurul lotului cu probleme AstraZeneca

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, afirmă că empatizează cu persoanele care sunt „îngrijorate” de ceea ce se întâmplă cu vaccinul produs de AstraZeneca şi anunţă că la acest moment nu sunt indicii care să arate că există o legătură între apariţia unor „evenimente trombotice” şi administrarea acestui ser.

„Empatizez întru totul cu fiecare persoană care este îngrijorată, care este preocupată în acest moment de toate informaţiile care au apărut în spaţiul public. Din acest motiv, noi suntem în legătură permanentă cu Agenţia Naţională a Medicamentului care preia datele de la Agenţia Europeană a Medicamentului, Agenţie care a precizat cât se poate de clar chiar într-un comunicat remis în cursul zilei de ieri că la acest moment nu există indicii care să reflecte o relaţie de cauzalitate între vaccin/vaccinare şi apariţia acelor evenimente trombo-embolice fatale. Din acest punct de vedere, frecvenţa acestor evenimente este similară cu cea regăsită în rândul populaţiei generale nevaccinate”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, vineri seară, la TVR.

Aproape 50.000 de persoane s-au vaccinat, în ultimele 24 de ore, în România

Potrivit datelor publicate, vineri, de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), în ultimele 24 de ore, peste 49.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore. Potrivit CNCAV, 49.386 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, dintre care 39.991 cu serul Pfizer, 3.548 cu Moderna şi 5.847 cu AstraZeneca. Astfel, numărul total al persoanelor vaccinate a ajuns la 1.375.594. Cele mai multe dintre acestea – 1.076.540 – au primit vaccinul Pfizer, 78.713 pe cel produs de Moderna şi 220.341 pe cel de la AstraZeneca.

În același interval, autoritățile au anunțat că au fost raportate 176 de reacţii adverse. Cele mai multe au fost înregistrate la vaccinul AstraZeneca – 116, alte 44 fiind la cel Pfizer şi 16 la Moderna.

„Menţionăm că 21 reacţii adverse sunt în curs de investigare”, a arătat CNCAV.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...