Un nou tip de venit, anunțat în România. Cu ce va fi înlocuit ajutorul social și ce condiții trebuie îndeplinite pentru a primi banii

Beatrice Dumitru 13.09.2022, 13:35
Un nou tip de venit, anunțat în România. Cu ce va fi înlocuit ajutorul social și ce condiții trebuie îndeplinite pentru a primi banii

În România apare un nou tip de venit, după ce ajutorul social ar urma să fie eliminat. Aceasta este soluţia găsită de guvern prin care multi dintre cei care iau ajutor social să fie încadraţi în muncă. 165.000 de români primesc acum acest tip de venit.

Cu ce va fi înlocuit ajutorul social

Guvernul vrea să îi încadreze în muncă pe cei mulți dintre cei care primesc ajutor social și de aceea acesta va dispărea, la fel ca și alocația pentru susținerea familiei, dar banii vor fi incluși în noul tip de venit.

În aceste condiții, ajutorul social va fi înlocuit cu venitul minim de incluziune. Astfel, actualul ajutorul social va fi majorat de la 260 de lei la 275 de lei/adult, în timp ce pentru persoanele vârstnice, venitul crește de la 300 de lei la 400 de lei/adult. Și alocația pentru susținerea familie crește de la 600 de lei/adult la 700 de lei, notează Antena 3.

Un nou tip de venit, anunțat în România. Cu ce va fi înlocuit ajutorul social și ce condiții trebuie îndeplinite pentru a primi banii
Ajutorul social va fi înlocuit cu venitul minim de incluziune.

Atunci când familia vine și solicită venitul minim de incluziune, persoanele apte de muncă din cadrul familiei vor fi înscrise automat la agențiile de ocupare a forței de muncă. După aprobarea dosarului de venit minim, persoana respectivă este obligată să se deplaseze la agenția de ocupare, moment în care se declanșează un plan de intervenție astfel încât persoana respectivă va fi consiliată, va fi calificată sau recalificată dacă este cazul și i se va căuta un loc de muncă”, spunea marius Budăi, ministrul Muncii, la sfîrșitul lunii august.

Condiții pentru a primi venitul de incluziune

Venitul minim de incluziune prevede anumite condiții care să îi ajute pe cei apți să îți găsească un loc de muncă, iar guvernul va acorda acestor persoane ajutor social și alocația pentru susținerea familiei. Astfel, o familie cu doi părinți fără venituri va primi de la stat 1.400 de lei, plus 275 de lei , plus 275 de lei.

Venitul minim de incluziune nu va mai fi acordat dacă o persoană fără loc de muncă nu acceptă ajutorul agențiilor pentru ocupare profesională, fie pentru găsirea unui serviciu sau pentru o calificare.

În anul 2022, se estimează că bugetul necesar pentru acordarea ajutorului social și a alocației pentru susținerea familiei este de 825 milioane lei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...