Un nou motiv de tensiuni între Grecia și Turcia. Armata lui Erdogan e acuzată de acțiuni ostile

Stan Filon 28.08.2022, 22:44
Un nou motiv de tensiuni între Grecia și Turcia. Armata lui Erdogan e acuzată de acțiuni ostile

Un nou motiv de tensiuni între Grecia și Turcia! Mai multe avioane de vânătoare care aparțin Turciei ar fi fost vizate de sistemul de apărare S-300 al Greciei! Acest lucru a făcut Turcia să spună că avioanele sale aflate în misiune au avut parte de o „operațiune ostilă” din partea Greciei. Cele două țări membre NATO au neînţelegeri vechi privind frontierele lor maritime şi aeriene.

Un nou motiv de tensiuni între Grecia și Turcia

Așadar, un nou motiv de scandal între Turcia și Grecia, după ce Ankara a acuzat Atena că i-a vizat avioanele de vânătoare aflate într-o misiune. Turcii spun că aeronavele au fost reperate și vizate de sistemul de apărare aerianăS-300 al Greciei, lucru catalogat drept „acțiune ostilă”, relatează AFP și Agerpres.

Sistemul de apărare aeriană grec desfăşurat în Creta „a blocat” marţi avioane F-16 turce, aflate în misiune de recunoaştere la 3.000 de metri vest de insula Rodos, au declarat surse din Ministerul turc al Apărării, iar acest lucru echivalează cu „acte ostile” conform regulilor angajamentului NATO, au spus aceleaşi surse. Cu toate acestea, avioanele turce „şi-au îndeplinit misiunile prevăzute şi s-au întors la bază în securitate”, au precizat sursele.

Un nou motiv de tensiuni intre Grecia si Turcia
Un nou motiv de tensiuni intre Grecia si Turcia

Neînțelegeri vechi pornite de la frontierele maritime şi aeriene

În ultima perioadă Turcia s-a plâns din ce în ce mai des de acţiunile Greciei, care în opinia sa sunt provocatoare şi dăunează eforturilor de pace. Cele două țări sunt membre NATO, însă au neînțelegeri vechi pornite de la frontierele lor maritime şi aeriene.

În aceste condiții, forţele aeriene efectuează patrule şi misiuni de interceptare aproape zilnice, în principal în jurul unor insule greceşti apropiate de coastele Turciei. Mai mult, Turcia afirmă că Grecia staţionează trupe pe insule din Marea Egee şi că încalcă astfel tratate de pace semnate după cele două războaie mondiale. La rândul său, Atena acuză Ankara că survolează insulele greceşti.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...