Țara din care România a ajuns să cumpere avioane. „A fost singura soluție”

Ioana Bucur 10.12.2021, 13:29
Țara din care România a ajuns să cumpere avioane. „A fost singura soluție”

MApN a transmis Parlamentului o solicitare de aprobare a achiziției de noi aparate de zbor în valoare de 454 de milioane de euro, aproape 100 de milioane de euro din această sumă reprezentând modernizarea acestora, ce se va face cu ajutorul SUA. Aceasta este țara din care România a ajuns să cumpere avioane. Ce au transmis reprezentanții Ministerului Apărării Naționale.

MApN vrea să cumpere 32 de avioane F-16

Pe masa Parlamentului a ajuns o cerere formulată de reprezentanții Ministerului Apărării Naționale prin care se cere aprobarea achiziției a 32 de avioane F-16, valoarea totală a tranzacției ajungând la 454 de milioane de euro – din care 354 de milioane de euro reprezintă costul aparatelor, iar 100 de milioane de euro reprezintă suportul logistic și echipamentele specifice pentru modernizare pe care le va lua de la guvernul SUA.

Pentru continuarea dotării graduale cu avioane F-16 din excedentul Forțelor Armate ale statelor membre NATO au fost transmise în anul 2019 scrisori de cereri de informații (RFI) către guvernele statelor membre NATO care au în dotare avioane F-16 (Belgia, Danemarca, Olanda, Norvegia, Portugalia, Grecia) privind disponibilitatea pentru a transfera 16-32 de avioane F-16.

Singura soluție identificată în prezent ca urmare a analizei răspunsurilor primite la cererile de informații, constă în achiziția de la Guvernul Norvegiei a unui pachet format din: 32 de avioane F-16 în configurație M6.5.2 (superioară configurației celor 17 avioane aflate în înzestrare), echipamente de suport logistic și servicii de instruire”,  se arată în cererea MApN prin care se cere Parlamentului încuviințarea achiziției.

Țara din care România a ajuns să cumpere avioane
F-16

Unde se vor face lucrările de modernizare și reparațiile

Dacă solicitarea este aprobată, România va cumpăra aparatele de zbor din Norvegia, țara care a venit cu cel mai avantajos, din punct de vedere economic, pachet.

„Având în vedere compatibiltățile tehnice cu avioanele din prima escadrilă (n.r. 17 avioane F16 A/B modernizate MLU cumpărate de la Portugalia intrate în dotarea escadrilei 53 de la baza aeriană Borcea), avantajele economice ale pachetului propus de Norvegia și posibilitatea modernizării în țară a avioanelor, Consiliul de Planificare a Apărării al MApN, a hotărât inițierea demersurilor pentru achiziția pachetului de 32 de avioane F16 din excedentul Forțelor aeriene Regale Norvegiene și achiziția de la Guvernul SUA a suportului logistic și echipamentelor specifice necesare modernizării avioanelor”, susține MApN.

Modernizarea, eventualele lucrări de reparații capitale la motoare și de mentenanță a aeronavelor vor fi făcute la Aerostar Bacău.

În România mai operează, în acest moment, o escadrilă de 17 avioane F-16 modernizate pe care le-a cumpărat în două tranșe din Portugaia și le-a modernizat cu ajutorul SUA.

Prima tranșă a presupus 12 avioane F-16 pe care statul le-a modernizat printr-un proces numit MidLife Upgrade (MLU). Ele au fost modernizate la standardul F-16 MLU 5.2R, aducându-le în esența undeva la echiavelentul unor avioane F-16 mult mai moderne (echivalentul block 40 cu unele elemente block 50/52).

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...