Schimbări importante privind vaccinarea anti-covid. Care sunt noile recomandări CNCAV pentru imunizarea românilor

Stan Filon 13.08.2021, 19:57
Schimbări importante privind vaccinarea anti-covid. Care sunt noile recomandări CNCAV pentru imunizarea românilor

Mulți români s-au îmbolnăvit de coronavirus după ce au făcut prima doză de vaccin, așa că autoritățile s-au văzut obligate să emită o nouă instrucțiune privind vaccinarea în situații speciale. Vedeți mai jos când veți primi rapelul, dacă vă regăsiți în această situație.

Schimbări importante privind vaccinarea anti-covid, dacă pacientul se îmbolnăvește

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 a emis recent o nouă instrucțiune privind vaccinarea în situații speciale. Așadar, trebuie știut faptul că dacă o persoană se infectează cu SARS-CoV-2 după administrarea primei doze de vaccin, aceasta va putea fi vaccinată cu rapelul după vindecare. Astfel, se va continua schema de vaccinare, fără reluarea primei doze de vaccin.

Dacă intervalele menționate pentru situații speciale sunt depășite, beneficiarul se va putea prezenta direct în centrul de vaccinare, fără programare prealabilă, pentru administrarea dozei cu numărul doi.

Schimbari importante privind vaccinarea anti-covid, daca pacientul se imbolnaveste
Schimbari importante privind vaccinarea anti-covid, daca pacientul se imbolnaveste

Iată cum se face devansarea dozei cu numărul doi:

  • Pfizer BioNTech – Intervalul minim între cele două doze este de 19 zile;
  • Moderna – Intervalul minim între cele două doze este de 19 zile;
  • AstraZeneca – Intervalul minim între cele două doze este de 28 de zile.
  • Ce se întâmplă în cazul unei reacții anafilactice
  • Dacă o persoană prezintă o reacție anafilactică după administrarea primei doze, schema de vaccinare va fi continuată la cel puțin 4-8 săptămâni cu un vaccin fabricat după o tehnologie diferită.

Coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a vorbit și despre momentul când în România vor reveni restricțiile.

”Până la urmă rolul măsurilor restrictive este acela de a limita circulația virusului și de a preveni îmbolnăvirile, prin aceste metode nefarmaceutice. Este evident că atunci când situația epidemiologică o impune, când riscul de îmbolnăvire crește semnificativ, sănătatea publică este clar o prioritate a tuturor și asta nu cred că se poate negocia, or din acest punct de vedere este clar că atunci când se impun măsuri de restricție ele trebuie luate.

Trebuie luate la timp tocmai ca să producă efecte la timp. Nu văd de ce să scoatem din calcul această posibilitate atât timp cât ne uităm și la celelalte țări și vedem că se impun astfel de măsuri, pentru că altfel nu o să putem controla răspândirea virusului, mai ales într-o populație în care acoperirea imunologică, indiferent că vorbim de trecerea prin boală sau vaccinare, nu este suficient de ridicată”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...