Un nou cutremur în Gorj, în această dimineață. Magnitudinea a fost de 3,9 grade pe scara Richter,la 11 km adâncime

Elena Avramescu 23.02.2023, 07:10
Un nou cutremur în Gorj, în această dimineață. Magnitudinea a fost de 3,9 grade pe scara Richter,la 11 km adâncime

În decursul acestei dimineți, un nou cutremur a fost înregistrat în județul Gorj, având magnitudine de 4,1 grade pe scara Richter. Se pare că epicentrul a fost localizat în comuna Runcu.

Cutremur de 4,1 grade în Gorj

UPDATE 23 februarie, ora 6:34. Un nou seism s-a produs în această dimineață, în județul Gorj. Seismul cu magnitudinea de 3,9 pe Richter a avut loc în noaptea de miercuri spre joi, la ora 2:18, la 11 kilometri adâncime, conform Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

În cursul zilei de ieri, tot în Gorj, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 4, cel mai puternic din ultima săptămână după cutremurele din 13 şi 14 februarie de 5,2, respectiv 5,7.

Cutremurul a avut intensitatea epicentrală III şi s-a produs în apropierea mai multor oraşe: 109 km nord-vest de Craiova, 110 km sud-vest de Sibiu, 145 km vest de Piteşti, 158 km sud-est de Timişoara, 178 km sud-est de Arad, 183 km sud de Cluj-Napoca şi 205 km vest de Braşov.

Acest lucru este surprinzător deoarece zona Olteniei în care au avut loc aceste cutremure este cunoscută printr-o activitate seismică slab-moderată, cu evenimente cu magnitudine peste 5 foarte rare.

Știre inițială

„În ziua de 22.02.2023, 08:25:59 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.1, la adâncimea de 15 km.

Cutremurul s-a produs la 104km SV de Sibiu, 108km NV de Craiova, 140km V de Pitești, 163km SE de Timișoara, 180km S de Cluj-Napoca, 181km SE de Arad, 199km V de Brașov, 215km E de Belgrad, 219km E de Zemun, 227km V de Ploiești“, a transmis Institutul Național Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

În decursul săptămânii trecute, două seisme de 5,2 și 5,7 grade au avut loc în județul Gorj, ceea ce a dus la mai multe stricăciuni la mai multe clădiri. Astfel că cetățenii din Gorj sunt extrem de speriați din cauza acestor seisme și mulți dintre ei s-au mutat la casele pe care le dețin la țară.

În urmă cu o săptămână, mai precis miercuri noapte, la ora 2.25, un nou seism s-a înregistrat în Gorj, având magnitudinea de 2,2 grade.

Cele două cutremure de 5,2 şi 5,7 care s-au produs în Gorj pe 13 şi 14 februarie au avut până la 810 replici, dar frecvenţa şi magnitudinea lor sunt în scădere, conform Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) care a publicat şi hărţi ce indică detalii noi despre caracteristicile seismelor. Se pare că cele două cutremure mari din 13 şi 14 februarie au avut epicentrele situate la mai puțin de 20 de kilometri unul de altul, iar aproape toate replicile s-au produs în aceeași zonă, la nord-vest de Târgu Jiu.

Cutremurele din Romania i-au luat prin surprindere pe specialistii INFP
Cutremur in Gorj

Un nou fenomen cu care s-ar putea confrunta România

Cutremurele din județul Gorj ar putea marca reapariția unui fenomen care a mai avut loc în România în urmă cu multe mii de ani, lucru spus de către Vlad Manea, doctor în geodinamică la Universitatea Caltech, în Statele Unite ale Americii, profesor și cercetător în Mexic și Japonia.

Astfel că în România ar putea exista o erupție vulcanică, deoarece unde sunt cutremure sunt și vulcani, și chiar dacă riscurile sunt minime există această posibilitate. Țara noastră are vulcani stinși însă în urmă cu mii sau chiar zeci de mii de ani și există două lanțuri de munți vulcanici: Oaș, Gutâi, Țibleș, în nordul Carpaților Orientali, respectiv Căliman, Gurghiu și Harghita, în sudul Orientalilor.

„Activitatea este foarte scăzută în timp geologic, adică rară, dar din când în când, la câteva mii de ani, poate exista o activitate mai importantă din punct de vedere vulcanic. Aș spune că nu se pune problema să avem din nou vulcani activi și la noi, pentru că, cel mai probabil, ce se întâmplă în Gorj este o reacomodare de plăci tectonice, datorită celor două cutremure mari.

Aici chiar am putea spune cu foarte mare probabilitate că nu este cazul să vorbim de apariția unui vulcan. Dar atenție, 100% nu există niciodată, nu putem garanta că nu va izbucni, nu există conceptul de 100%, poate 99% – 99,9%. Personal chiar nu cred că va fi, dar nu există nicio garanție”, susține Vlad Manea pentru Adevărul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...