O familie din Gorj doarme în coteț de teama cutremurelor. „Am mutat puii”

Andreea Bisinicu 19.02.2023, 12:53
O familie din Gorj doarme în coteț de teama cutremurelor. „Am mutat puii”

Cutremurul de 5,7 grade din 14 februarie, care a zguduit Oltenia, a avut efecte devastatoare în localitățile din județul Gorj. Seismul a avut peste 550 de replici, iar zeci de clădiri au fost afectate, cu tencuiala căzută și pereții crăpați, unele fiind făcute una cu pământul. O familie din comuna Băleşti s-a ascuns în coteț, de teama unui nou seism.

S-au mutat în cotețul de găini, de teama cutremurului

Marți, 14 februarie, un cutremur de 5,7 grade pe scara Richter a zguduit regiunea Olteniei din România, în urma căruia zeci de clădiri au fost avariate, persoane au fost rănite, iar numeroase familii și-au părăsit gospodăriile din frică și disperare.

Recent, din pricina caselor dărâmate, o familie din comuna gorjeană Bălești a luat decizia drastică de a se muta în cotețul găinilor, de teama izbucnirii unor noi replici seismice. Ce doi soți trecuți de prima tinerețe au dezvăluit că au mutat puii din coteț, iar noaptea nu se pot odihni, deoarece întâmpină dificultăți în a putea adormi.

„Ne-am amenajat cu folie de plastic şi am separat acolo, puii îi mutăm, aseară aşa am dormit. Nu dormim noaptea de frică”, au declarat cei doi soți, potrivit Antena 3.

De teamă, copiii şi nepoţii familiei respective au părăsit comuna, după ce au observat că pereţii casei lor s-au fisurat. De asemenea, după primul seism de magnitudine 5,7 grade, oamenii s-au apucat să îşi repare casele, iar pe mulţi dintre ei, replica de 4,3 grade i-a prins chiar pe acoperiş.

Încă o lună de seisme pentru cei din județul Gorj?

Cutremurul din Gorj de pe 14 februarie s-a resimțit și în Capitală, relatează experții de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Conform specialiștilor, numai în noaptea dintre 14 și 15 februarie, în intervalul orar 00.25 – 05.28, s-au înregistrat 13 replici ale seismului din Oltenia.

Cele mai multe dintre mișcările tectonice au avut intensitate mică. Doar unul a ajuns la magnitudinea de 3,3 grade pe scara Richter, fiind înregistrat la ora 02:30, la adâncimea de 3,9 km. Până-n prezent, seismul din Gorj a avut aproximativ 550 de replici, în total.

Reprezentanții INCDFP au transmis faptul că cetățenii localităților din județul Gorj s-ar putea confrunta cu un nou val de replici, în următoarele 30 de zile.

„Nu toate aceste seisme sunt simțite de către populație, însă în funcție de magnitudinea și adâncimea producerii acestora pot fi resimțite, în special, în zona epicentrală. Activitatea seismică din zonă este în continuare intensă și se încadrează în parametrii estimați după un șoc principal.

Aceasta va continua timp de aproximativ o lună, ne așteptăm să se observe o scădere a frecvenței și a magnitudinii replicilor, dar nu excludem și posibile replici mai puternice.”, se arată în comunicatul oficial al INCDFP.

Urmăriți Impact.ro și pe