Un nou ciclon va face ravagii în România. Vor fi și temperaturi de 6 grade în țară

Mihnea Tălău 07.08.2023, 18:11
Un nou ciclon va face ravagii în România. Vor fi și temperaturi de 6 grade în țară

Ciclonul care a devastat Slovenia se îndreaptă cu mare viteză spre România, iar anunțul meteorologilor nu este unul chiar liniștitor. Aceștia anunță furtuni violente, dar și temperaturi mai scăzute cu 15 grade Celsius. Țara noastră se află la contactul a două mase de aer cu temperaturi opuse.

Vremea se schimbă radical, domină instabilitatea atmosferică

Se simte deja influența unui câmp de presiune joasă care aduce aer foarte rece din spre nord-vestul Europei. Practic, masa de aer rece deja a intrat în România și la contactul ei cu masa caldă avem aceste instabilități foarte puternice, de unde și codurile respective.

În ultimele ore, mai multe zone din România au fost lovite de furtuni puternice, care au făcut prăpăd și au distrus tot ce le-a stat în cale. Meteorologii ANM anunță că urmează fenomene meteo care însoțesc instabilități puternice, pentru că țara noastră este la contactul a două mase de aer cu temperaturi opuse.

Marți, vremea va fi răcoroasă în majoritatea regiunilor țării, cu valori termice mult mai mici decât ar fi normalul perioadei. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 20 și 26 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 6 și 16 grade Celsius.

Nu este exclusă posibilitatea producerii unor tornade

Specialiștii nu exclud nici posibilitatea producerii unor tornade, însă aceste fenomene nu pot fi prevăzute dinainte, ci doar atunci când sunt emise avertizările nowcasting.

”În continuare suntem sub influența unui transport de aer mai rece, un transport de aer nu doar la suprafață, ci și în atmosfera medie, astfel încât în următoarele zile, în majoritatea zonelor din țară vom avea temperaturi mai răcoroase decât cele cu care am fost obișnuiți până acum. Avem toată gama de fenomene care însoțesc instabilități puternice. Este o situație în care România este la contactul a două mase de aer cu temperaturi opuse. Avem influența unui câmp de presiune joasă care aduce aer foarte rece din spre nord-vestul Europei. Practic, masa de aer rece deja a intrat în România și la contactul ei cu masa caldă avem aceste instabilități foarte puternice. Avem încă zone cu deficit de apă în sol, unde vom avea secetă, dar și zone unde oamenii se vor confrunta cu inundații, a afirmat Roxana Bojariu, climatolog în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), la Antena 3 CNN.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...