Un nou ciclon polar ajunge în România. Sunt așteptate temperaturi de până la minus 20 de grade

Elena Avramescu 03.02.2023, 09:23
Un nou ciclon polar ajunge în România. Sunt așteptate temperaturi de până la minus 20 de grade

România nu scapă de ninsori abundente și temperaturi extrem de scăzute, astfel că ultima lună calendaristică de iarnă se anunță una extrem de grea. Astfel că jumătate din țară se află în continuare sub cod galben de ninsori și viscol, iar zilele următoare va fi prezent un nou episod cu vreme extremă.

România, lovită iar de ciclonul polar

România nu scapă nici de precipitații, care vor acoperi toate regiunile. În plus, ziua vor fi resimțire temperaturi negative, iar noaptea vor fi minime de până la minus 20 de grade. Însă din cauza vântului puternic, senzația de rece va fi amplificată.

În această dimineață a intrat în vigoare un cod galben pentru zonele montane, iar vântul se va intensifica și chiar va ninge, după care va fi prezent și viscolul, conform meteorologului ANM, Alina Șerban.

„Ieri și azi vremea a fost bună pentru data calendaristică, iar temperaturile au fost mai ridicate decât cele normale perioadei, în special în sud au fost maxime de 9 – 10 grade Celsius”, a declarat meteorologul.

În zilele următoare ne vom confrunta cu o diferență mare de temperatură între valorile de acum și cele care se vor înregistra până miercuri inclusiv.

„Duminică, o masă de aer polar care va reduce semnificativ temperaturile în toată țara, scăderea se va resimți începând de sâmbătă noapte în zonele intracarpatice, minimele vor coborî sub minus 10 grade, apoi masa de aer polar se va intensifica în toate regiunile, vremea va deveni geroasă în special în jumătatea de vest a țării.

Geroasă înseamnă că valorile minime vor fi cuprinse între minus 10 și sub minus 10 grade Celsius, probabil să coboare spre minus 20 în depresiuni din Transilvania.

De duminică până miercuri temperaturile maxime vor fi negative în majoritatea regiunilor și vor fi cuprinse de la minus 8 grade în depresiuni până la 0 grade – 1 grad în zone din sud. Vor fi valori mai scăzute chiar și decât ar trebui să avem acum”, a mai spus meteorologul.

Ce urmeaza dupa ciclon polar care a traversat Romania
Un nou ciclon polar in Romania

Această masă de aer rece vine la pachet cu noi precipitații în toată țara, ce vor începe în această seară, iar până mâine va traversa toată țara. Va fi ploaie, lapoviță și ninsoare, însă în decurs de câteva ore se precipitațiile vor transforma în ninsoare. Astfel că sunt șanse mari să se depună un strat de zăpadă mai consistent la munte, unde deja a nins și va continua să ningă.

Din păcate, fenomenele vor fi însoțite de vânt, nu doar la munte și în zonele mai joase. Începând de mâine, vântul va bate cu putere în toată țara, începând cu jumătatea de vest, după care în toate regiunile. Vor fi rafale în medie de 65 de km pe oră în zone joase, dar la munte vor fi de 90 km pe oră și însoțite de ninsori.

„În zonele joase, odată cu răcirea vremii, rafalele de vânt vor amplifica senzația de ger, temperaturile resimțite de noi vor fi de fapt mult mai mici decât valorile din termometre. Vremea se va răci accentuat de duminică și în București. Maximele termice vor fi de 1- 2 grade, iar minimele vor coborî spre minus 8 grade Celsius. Vor fi vânt puternic și precipitații care se vor transforma în ninsoare, și se va depune strat de zăpadă”, a spus meteorologului ANM, Alina Șerban.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...