Ciclonul mediteranean a ajuns în România. Cod roșu de ploi, unde a bătut grindina

Mihnea Tălău 26.05.2023, 22:48
Ciclonul mediteranean a ajuns în România. Cod roșu de ploi, unde a bătut grindina

Un nou ciclon format în Marea Mediterană amenință mai multe zone din Europa, urmând a ajunge în zilele următoare şi în România. Meteorologii anunță că în țara noastră își vor face apariția furtunile violente și căderile de grindină.

Ciclonul vine cu furtuni și căderi de grindină

Update 26 mai, ora 22.44. Furtunile şi grindina au făcut prăpăd în aproape toată România. Primul cod roşu de ploi din această primăvară s-a înregistrat în județul Caraş-Severin, unde a plouat cât pentru trei săptămâni. Fenomene meteo periculoase au fost şi în Prahova, unde bucăţile de gheaţă au distrus grădinile oamenilor. Potrivit martorilor, a fost rupere de nori.

Update 26 mai, ora 10.23. ANM a emis, vineri dimineață, o avertizare cod galben de ploi, descărcări electrice și vijelii, valabilă în 31 de județe din țară: Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Hunedoara, Timiș, Caraș-Severin, Gorj, Mehedinți, Vâlcea, Dolj, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu, Prahova, Ilfov, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași, Tulcea și Constanța.

Potrivit meteorologilor, în aceste zone vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină. Avertizarea ANM este în vigoare până la ora 23.00.

Știrea inițială: Instabilitatea meteo semnalată, în urma ciclonului mediteraneean, creează furtunile de vară, cu ploi de scurtă durată, dar care pot fi cantitativ însemnate local și cu manifestări de tip fulgere și intensificări de vânt, chiar și episoade de grindină.

Instabilitatea atmosferică se va manifesta mai ales după-amiza și seara, prin înnorări temporar accentuate și intervale cu averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 50-70 km/h), vijelii și grindină, local la munte, în Transilvania, dealurile Crișanei și Banatului, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei și pe arii restrânse în rest. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și izolat de peste 30-40 l/mp. Noaptea aria ploilor se va restrânge, iar acestea se vor semnala pe alocuri, cu o probabilitate mai mare în centru, sud și est”, informează Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 21 și 28 grade Celsius, iar cele minime între 7 și 17 grade Celsius, ușor mai scăzute în depresiunile intramontane. Dimineața și noaptea izolat va fi ceață îndeosebi în vest și centru.

Vremea in luna mai 2023 ce fenomene meteo vor fi si unde vine vara. Anuntul ANM pe care toti romanii il asteptau

Și în Capitală vremea va fi instabilă

Meteorologii anunță că în București vremea va fi caldă, cerul variabil, cu unele înnorări mai ales în orele serii și din nou spre sfârșitul nopții când sunt posibile ploi de scurtă durată, descărcări electrice și intensificări ale vântului.

În Capitală, temperatură maximă va fi de 28 grade Celsius, iar cea minimă se va situa între 13 și 15 grade Celsius.

La nivelul întregii țări, instabilitatea atmosferică va se va menține pe tot parcursul săptămânii și vom avea astfel de manifestări aproape în fiecare după-amiază, cu precădere în jumătatea de sud a teritoriului. Temperaturile vor atinge valori și de 27-29 de grade.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...