Un nou acord global pentru climă, adoptat la COP26, după două săptămâni de discuții. Țările sărace au rămas dezamăgite

Ana Anitoiu, Adrian Dumitru 14.11.2021, 00:09
Un nou acord global pentru climă, adoptat la COP26, după două săptămâni de discuții. Țările sărace au rămas dezamăgite

Un nou acord global pentru climă a fost adoptat sâmbătă, după două săptămâni de discuții, la conferința COP26 ce a fost organizată de Națiunile Unite în orașul britanic Glasgow. Țările sărace au rămas dezamăgite.

Schimbare importantă în ”Pactul Climatic de la Glasgow” cu privire la folosirea cărbunelui

Textul final al ”Pactului Climatic de la Galgow” menționează cărbunele – ce contribuie cel mai mult la schimbările climatice. Niciun alt acord de la cele 25 de conferințe COP anterioare nu l-au menționat, după cum nu au menționat nici petrolul, gazul sau combustibilii fosili în general, drept factori ai crizei climatice.

Însă, o formulare din textul acordului a fost modificată, după ce India și China au cerut schimbarea termenilor referitori la subvențiile pentru cărbune și combustibili fosili. Astfel, negociatorul Indiei pentru climă, Bhupender Yadav, a propus ca expresia ”încetare treptată (a folosirii cărbunelui, n.r.)” să fie înlocuită cu ”reducere treptată”.

Un nou acord global pentru clima, adoptat la COP26, dupa doua saptamani de discutii. Tarile sarace au ramas dezamagite
Presedintele COP26 s-a declarat ”profund dezolat”

Cu lacrimi în ochi, președintele COP26, Alok Sharma, s-a declarat ”profund dezolat” pentru modificările de ultim moment ce au fost introduse în problema combustibililor fosili la solicitarea venită din partea Indiei și Chinei.

Pe de altă parte, președintele COP26, le-a spus delegaților că le este ”infinit recunoscător” pentru faptul că au menținut ținta de limitare a încălzirii globale la 1,5 de grade Celsius peste nivelurile preindustriale. Aceasta în contextul în care experții au avertizat că este nevoie de limitarea creșterii temperaturilor, pentru a preveni agravarea impactului crizei climatice și schimbările dezastruoase.

„Este moale, este slab (acordul, n.r.), iar ținta de 1,5 °C abia trăiește, dar există un semnal că Era Cărbunelui s-a încheiat. Și asta este important”, a spus Jennifer Morgan de la Greenpeace International.

Motivul pentru care țările sărace au rămas dezamăgite

Însă, problema ridicată de țările sărace nu a fost rezolvată. Acestea, care sunt cele mai puțin responsabile pentru încălzirea globală, dar se află în prima linie când vine vorba despre impactul ei, au cerut sprijin financiar mai puternic specific ”pierderilor și pagubelor” suferite deja.

Însă, țările dezvoltate, în frunte cu Statele Unite ale Americii, s-au opus cu fermitate, temându-se de posibile consecințe juridice. Țările sărace au cedat, ca să nu piardă progresul în lupta față de încălzirea globală ce le amenință direct.

”Suntem extrem de dezamăgiți de acordul final”, a spus Lia Nicholson, negociatorul principal pentru Antigua și Barbuda, care prezidează Alianța celor 37 de state insulare mici cele mai vulnerabile la schimbările climatice.

”Este o insultă la adresa milioanelor de oameni ale căror vieți sunt devastate de criza climatică”, a spus și Teresa Anderson de la ONG-ul ActionAid International.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...