Un nor uriaş a “înghiţit” un oraş întreg. Imaginile cu fenomenul spectaculos fac înconjurul lumii

Nicu Stan 19.08.2021, 13:35

Un oraș întreg a dispărut, înghițit fiind de un nor uriaș. Imaginile au devenit în scurt timp virale. Fenomenul spectaculos a putut fi obsevat în Ucraina. Cum se numește fenomenul meteo mai mult decât bizar, vedeți în articolul de mai jos.

Un oraș din Ucraina a dispărut în totalitate, înghițit fiind de un nor uriaș. Oamenii au crezut că a venit sfârșitul

Un fenomen meteo bizar a avut loc în Ucraina, unde orașul Lviv a fost înghițit în totalitate de un nor uriaș.

Ucrainenii au rămas uimiți de fenomenul meteorologic spectaculos și se gândeau la ce e mai  rău. Norul uriaș a acoperit orașul Lvov, iar locuitorii de acolo s-au speriat de negura care le-a acoperit cerul.

Cum se numește fenomenul mai mult decât bizar

Specialiștii în meteorologie au un nume pentru un astfel de fenomen, acesta fiind observat și cu alte ocazii. Fenomenul meteorologic bizar poartă numele de Shelf-Cloud.

”Este un nor de tip shelf-cloud, acest tip de nor este foarte răspândit în cazul furtunilor bine organizate și extinse ca și arie. În principal trădează viteze foarte mari ale vântului în linie dreaptă de peste 100 km/h, nu tornade trebuie menționat. Iar în același timp, în funcție de contextul atmosferic trebuie să spunem că apariția lui, din punct de vedere vizual, poate fi foarte, foarte spectaculoasă”, a declarat meteorologul Robert Manta, explicând contextul în care își face apariția un astfel de nor.

Norii Shelf au apărut și în Constanța

Un astfel de nor și-a făcut apariția și în Constanța, în iulie 2021. O furtună spectaculoasă a lovit  stațiunea Mamaia, fiind însoțită de spectaculoșii și fotogenicii nori Shelf, fenomen extrem de de apreciați de către vânătorii de furtuni.

”Fotografiile înfățișează celebrul Shelf cloud, un nor extrem de fotogenic și apreciat de către vânătorii de furtuni, care astăzi a venit însoțit, așa cum bine anticipam și de o avertizare de tip nowcasting de vreme severă iminentă (cod Roșu), emisă de către Administratia Nationala de Meteorologie RA”, scriau anul trecut cei de la Furtuni România – Prognoze, avertizări şi analize meteo pe pagina de Facebook.

România, lovită de fenomene meteo extreme

De asemenea, fenomene meteo extreme au adus vijelii extrem de puternice în mai multe judeţe din România, iar furtunile au făcut nenorociri. Astfel, o furtună puternică a făcut prăpăd în Rovinari, judeţul Gorj. Acolo, acoperişul unui depozit de materiale de construcţii, situat la intrare în oraş, a fost smuls de vântul puternic şi azvârlit 300 de metri mai departe. Un potop asemănător a avut loc și în județul Argeş.

De asemenea, o ploaie torenţială a inundat oraşul Câmpulung Muscel. În plus, a fost vijelie şi în Breaza, Prahova, unde vântul care a bătut cu peste 90 de kilometri pe oră a lăsat mai multe cartiere din oraș în beznă totală.  În judeţul Gorj, la Rovinari, o vijelie de doar câteva minute a lăsat mai ulte imobile fără acoperiș.

Urmăriți Impact.ro și pe