Un mare oraș din România înlocuiește becurile pentru a face economie la curent. Primar: „Este soluția corectă”

Beatrice Dumitru 10.09.2022, 16:10
Un mare oraș din România înlocuiește becurile pentru a face economie la curent. Primar: „Este soluția corectă”

Forțate de criza energetică, orașe din toată Europa încep să stingă luminile sau să găsească soluții pentru a economisi energie. Este și cazul unui oraș mare din România care înlocuiște becurile, dar nu reduce iluminatul public pentru a plăti facturi mai mici la curent.

Cu ce vor fi înlocuite becurile

După ce Bruxelles-ul a cerut statelor membre UE să scadă cu 15% consumul de gaze, acum Comisia Europeană analizează posibilitatea de a cere țărilor planuri de reducere a consumului de energie electrică.

În acest context, autoritățile din mai multe orașe europene au început să stingă luminile sau au găsit alte soluții pentru a face econimie la energie. Este și cazul orașului Timișoara, iar primarul Dominic Fritz a anunțat că au fost finalizate lucrările de modernizare a iluminatului public pe Calea Torontalului, primul bulevard pe care au fost montate leduri în locul becurilor.

Dominic Fritz anunță că au fost finalizate lucrările de modernizare a iluminatului public pe Calea Torontalului.
Primarul Dominic Fritz a spus că în Timișoara nu va fi redus iluminatul public.

„Schimbăm 5.500 de corpuri de iluminat pe 90 de străzi și artere – adică o treime din iluminatul public stradal din Timișoara va fi cu consum redus de energie. Creștem siguranța în trafic, reducem costurile pentru electricitate și emisiile de CO2 generate”, a spus primarul Timișoarei, citat de Express de Banat.

Iluminatul public nu va fi redus

În total, au fost montate 145 de leduri, cu consum redus de energie și un punct de control de la distanță a lămpilor și sstfel de corpuri de iluminat noi vor fi montate și pe Calea Aradului și Calea Lipovei.

Edilul-șef al Timișoarei a precizat că primăria nu are de gând să oprească sau să reducă iluminatul public pentru a plăti facturi mai mici la curent. Mai mult, pe străzile pe care nu există lumină noaptea, se va  introduce iluminatul public.

Știu că sunt orașe care au anunțat oprirea sau reducerea iluminatului public în anumite zone și intervale orare. La Timișoara nu aceasta este soluția să reducem factura de curent. Soluția este modernizarea iluminatului public. Nu facem rabat la siguranța timișorenilor care se deplasează seara și noaptea, fie că sunt pietoni, bicicliști sau conducători auto. Să asigurăm un iluminat public modern și care ajunge pe toate străzile Timișoarei nu e un motiv de laudă, ci o necesitate”, a adăugat Dominic Fritz.

Valoarea totală a proiectelor privind modernizarea iluminatului public din Timișoara se ridică la aproximativ 26 de milioane de lei.

Hundoara este orașul care va stinge luminile pentru a reduce costurile cu iluminatul public. Astfel, va fi redus la jumătate numărul lămpilor de iluminat conectate la reţeaua publică, pe arterele importante, iar pe timp de noapte nu vor mai fi iluminate anumite obiective, printre care şi Castelul Corvinilor și Complexul Michael Klein.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...