Criza energetică. Primul oraș din România care stinge luminile

Beatrice Dumitru 30.08.2022, 09:59
Criza energetică. Primul oraș din România care stinge luminile

Criza energetică afectează grav Europa. Mai multe țări cu economii dezvoltate apelează la măsuri pentru economisirea energiei, inclusiv limitarea iluminatului public. Și în România, administrațiile orașelor mari se confruntă cu această problemă, iar o primărie a anunțat primele măsuri drastice pentru a reduce consumul de curent.

Primul oraș care stinge luminile

Comisia Europeană a cerut reducerea consumului de gaze cu 15% de către statele membre UE, între lunile august și martie 2023. Pe fondul scumpirii energiei electrice din ultimele luni, mai multe țări au adoptat măsuri  de economisire a energiei, printre care Germania, Franța sau Spania.

Și în România, autoritățile încearcă să reducă facturile, iar orașul Hunedoar este primul în care se vor stinge luminile, după ce primăria a anunţat că a luat temporar unele măsuri de reducere a costului cu iluminatul public. Astfel, va fi redus la jumătate numărul lămpilor conectate la reţeaua publică, pe arterele importante, iar pe timp de noapte nu vor mai fi iluminate anumite obiective, printre care şi Castelul Corvinilor.

Criza energetică. Primul oraș din România care stinge luminile
Iluminatul public este oprit pentru a economisi enwergie.

Criza energetică declanşată pe plan continental obligă şi Primăria municipiului Hunedoara să aplice temporar o serie de măsuri menite să diminueze consumul de energie electrică generat de iluminatul public. S-a decis ca pe arterele importante să fie redus cu 50 la sută numărul lămpilor de iluminat conectate la reţea (fiecare a doua lampă va fi deconectată), iar iluminatul să fie întrerupt total pe timpul nopţii la sediile Primăriei municipiului Hunedoara, Castelul Corvinilor, Hala Obor, Piaţa Dunărea şi Complexul Michael Klein”, se arată în comunicatul Primăriei Hunedoara.

Când se va îmbunătăți situația din Hunedoara

Autoritățile au mai spus că rămân în funcţiune, pe timp de noapte, corpurile de iluminat cu tehnologie LED, care consumă mai puţin cu 50% față de cele cu lămpi incandescente.

Dintre toate variantele analizate, am ales-o pe cea care are cel mai mic impact asupra cetăţenilor. Dacă, de exemplu, am fi ales să oprim total iluminatul, trei-patru ore, pe străzile şi bulevardele importante, s-ar fi oprit şi iluminatul din cartiere, reţelele dintre blocuri fiind conectate la cele de pe bulevarde”, a spus primarul Hunedoarei Dan Bobouţanu, citat de News.ro.

De asemenea, Primăria Municipiului Hunedoara a mai precizat că situaţia se va îmbunătăţi pe măsură ce va fi instalat un nou sistem de iluminat cu tehnologie LED,pe principalele bulevarde din oraş, la care se lucrează de câteva luni, în baza unui proiect cu finanţare europeană în valoare de două milioane de euro.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...