Un loc de vis din România s-a transformat într-o mlaștină. Ce spun autoritățile locale

Mihnea Tălău 11.11.2022, 19:49
Un loc de vis din România s-a transformat într-o mlaștină. Ce spun autoritățile locale

Din cauza secetei, lacul de acumulare din Pucioasa a ajuns o mlaștină. Acesta a scăzut de la 10,5 milioane de metri cubi la aproximativ 100.000 metri cubi de apa, ceea ce reprezintă 1% din volumul inițial. Alimentarea cu apă a zonei a fost pusă în pericol.

Barajul este plin cu aproape 8 milioane metri cubi de nămol

Administrația locala spune că barajul este plin cu aproape 8 milioane metri cubi de nămol, iar situația ar fi fost chiar dramatică dacă Primăria nu ar fi realizat o aducțiune pentru alimentarea orașului cu apă din Munții Bucegi, pentru că lacul alimenta nu doar Pucioasa, ci și cinci comune limitrofe.

„Problema este cauzată de secetă, că poate să se golească barajul controlat, dar dacă nu a mai plouat, nu am avut cu ce să îl umplem. Administrația locală știa povestea, pentru că anunțăm instituțiile publice periodic. Suntem pe plan de restricții pe anumite zone. Noi am asigurat mereu tranzitul cu apă din munte pentru a nu pune în pericol alimentarea la firmele mari din zona Pucioasa – Fieni”, a declarat directorul Sistemului de Gospodărire a Apei Dâmbovița, Dănuț Bâzgu, potrivit Adevărul.ro.

El spune că situația s-a îmbunătățit, întrucât în baraj a fost introdusă apă din Ialomița, controlat. Seceta, însă, ar putea pune probleme din nou, la anul.

Stare de urgenta instituita intr-un oras al Romaniei

„Dacă nu ai apă să aduci într-un lac, nu se umple. Toată vara s-a golit barajul, pentru că pământul s-a uscat, nu a plouat. A fost pe scădere tot timpul, chiar dacă am făcut manevre de restricții peste maximul aprobat de debitul de servitute. Am avut perioade când am dat apă către gospodării câteva ore noaptea”, a afirmat Bâzgu.

Se caută soluții pentru rezolvarea situației

Administrația locală din Pucioasa vizează implementarea, prin POIM, a un proiect de decolmatare a barajului, care ar rezolva mult problema acumulării cu apă.

Fostul ministru al Mediului, Graţiela Gavrilescu, a ridicat problema decolmatării barajului, pentru a primeni apa. De altfel, s-a solicitat autorităților locale şi directorului Apelor Române să găsească finanțare pentru un proiect alternativ, ori construirea unui nou baraj.

Cu șase ani în urmă a existat o situaţie critică în ceea ce priveşte barajul de la Pucioasa. Locuitorii din Pucioasa, Doiceşti, Vulcana Băi, Vulcana Pandele şi Brăneşti au rămas fără apă după ce barajul a fost contaminat cu o bacterie extrem de periculoasă – clostridium. Cazul s-a lăsat cu dosar penal după ce aproape 250 de persoane, printre care şi copii, au avut nevoie de îngrijiri medicale.

În privința celui de-al doilea baraj din Dâmbovița, cel de la Bolboci, care este mult mai mare, nu sunt probleme de alimentare, acesta fiind plin în proporție de peste 30%.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...