Anunț important venit din partea Comisiei Europene. Statele membre au aprobat propunerea ca un ingredient folosit des în produsele de patiserie și nu numai să fie interzis în Uniunea Europeană.
Propunerea Comisiei Europene de a interzice un ingredient folosit în produsele de patiserie, în guma de mestecat, în supe și în bulion a fost aprobată de statele membre. Astfel, din anul 2022, dioxidul de titan, cunoscut și ca E171, care are rol de colorant în mai multe preparate de pe piață, va fi eliminat.
Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a precizat că siguranța alimentelor și sănătatea consumatorilor nu pot fi negociate. Pe baza datelor științifice solide de care dispune Comisia Europeană, s-a reușit eliminarea unui risc legat de o substanță chimică utilizată în alimente
„Siguranța alimentelor noastre și sănătatea consumatorilor noștri nu sunt negociabile. În prezent, acționăm decisiv împreună cu statele membre, pe baza unor date științifice solide, pentru a elimina un risc legat de o substanță chimică utilizată în alimente”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.
Reprezentanții Comisiei Europene au transmis că „propunerea se bazează pe un aviz științific al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, care a concluzionat nu mai poate fi considerat sigur atunci când este utilizat ca aditiv alimentar, în special din cauza faptului că nu pot fi excluse preocupările legate de genotoxicitate”.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]În condițiile în care Consiliul sau Parlamentul European nu vor adopta nicio obiecție, textul va fi aplicat de la începutul anului viitor. Ulterior, va fi stabilită o perioadă de eliminare treptată de șase luni, după care se va aplica o interdicție totală de utilizare în produsele alimentare.
Mircea Coșea, analist economic, a tras un puternic semnal de alarmă, afirmând că actuala criză sanitară va da naștere unei crize alimentare.
„Producția agricolă va declanșa o criză alimentară importantă, peste 5-10 ani, care se va vedea nu prin producție, ci prin prețuri, care vor crește foarte mult, lucru care deja se vede în anumite zone și-n anumite perioade. În 2020-2021, prețurile agricole au crescut în permanență, prețurile agro-alimentare, incluzând aici și produsele din carne” a spus profesorul Mircea Coșea, potrivit DCNews.
Cauzele care au dus la creșterea acestor prețuri sunt efectele meteorologice, precum seceta, dar și goana după producții foarte mari, generată de consumerismul ridicat, care duce la scăderea foarte importantă a prețurilor de cumpărare.
„Măslinul, cafeaua, floarea soarelui și vinul sunt deja în criză pe plan mondial”, a punctat Mircea Coșea.