Un fost premier rus, despre motivul schimbării lui Putin. Nu e vorba despre vreo afecţiune medicală: „Era complet diferit”

Ana Anitoiu 13.06.2022, 12:01
Un fost premier rus, despre motivul schimbării lui Putin. Nu e vorba despre vreo afecţiune medicală: „Era complet diferit”

Un fost premier rus a vorbit despre motivul schimbării lui Vladimir Putin din ultima vreme și a explicat că nu este vorba despre vreo afecţiune medicală de care ar suferi președintele rus. Oficialul, aflat acum în opoziție și stabilit într-o țară pe care nu a divulgat-o, din motive de securitate, a dat detalii de culise despre liderul de la Kremlin.

Fostul premier rus, despre schimbarea lui Putin

Primul șef de Guvern pe care l-a avut Vladimir Putin, economistul Mihail Mihailovici Kasianov, a spus că liderul de la Kremlin pe care l-a cunoscut el era complet diferit față de cel de acum. Oficialul rus a precizat că nu și-ar fi putut imagina niciodată că președintele rus va da ordin pentru începerea unui război în Ucraina.

Mihail Mihailovici Kasianov, acum în vârstă de 64 de ani, a fost prim-ministru al Rusiei în perioada 7 mai 2000 – 24 februarie 2004. Din 1999 până în anul 2000 a îndeplinit funcția de Ministru al Finanțelor, iar în perioada 10 ianuarie 2000 – 17 mai 2000 a fost prim viceprim-ministru.

Fostul premier rus, care a lucrat pentru apropierea dintre Rusia și țările occidentale, a spus că a realizat că Vladimir Putin va declanșa un război de abia când a urmărit reuniunea Consiliului de Securitate al Rusiei.

„Când am urmărit acea reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei, am înțeles în sfârșit că da, va fi un război. Îi cunosc pe acești oameni și uitându-mă la ei, am văzut că Putin nu mai era el însuși. Nu din punct de vedere medical, ci politic”, a spus fostul premier rus, demis de președinte în anul 2004.

Un fost premier rus, despre motivul schimbarii lui Putin
Mihai Kasianov

Ce plan ar mai avea Vladimir Putin

Mihail Mihailovici Kasianov, care a devenit unul dintre cei mai înverșunați critici ai Kremlinului și conduce în prezent o mică formațiune politică, Partidul Libertăţii Poporului (PARNAS), a mai spus că, de când a venit la putere în 2000, Vladimir Putin a construit un sistem bazat pe frică.

„Acestea sunt realizările unui sistem care, cu încurajarea lui Putin în calitate de șef al statului, a început să funcționeze tot mai cinic și mai crud. Practic, este un sistem asemănător KGB-ului, bazat pe impunitate totală. Este clar că nu se așteaptă să fie pedepsiți”, a spus Mihail Kasianov, într-un interviu pentru AFP.

Fostul premier rus a asigurat că planul lui Vladimir Putin ar fi să atace și țările baltice, în cazul în care Ucraina va cădea în cele din urmă, după ofensiva pe care el a declanșat-o la data de 24 februarie sub denumirea de „operațiune militară specială”.

Ce s-ar întâmpla după ce Vladimir Putin nu va mai fi la putere

Mihail Kassianov este de părere că succesorul liderului rus Vladimir Putin va fi unul controlat de serviciile de securitate. Însă, fostul prim-ministru rus crede că acesta nu va reuși să rămână la putere pentru foarte mult timp și că, la un moment dat, vor fi organizate alegeri democratice.

„Sunt sigur că Rusia va reveni pe calea construirii unui stat democratic. Va fi foarte greu, mai ales după acest război criminal”, a spus Mihail Kassianov, adăugând că va dura zece ani pentru ca țara să scape de influența lui Vladimir Putin.

Fostul premier rus a spus că una dintre prioritățile Rusiei ar trebui să fie refacerea încrederii în ţările europene, pe care el le consideră „partenerii naturali” ai Moscovei. El a precizat că este sigur că opoziția rusă se va uni, în contextul „tragediei” din prezent – războiul din Ucraina. În plus, conform lui Mihail Kassianov, va fi necesar un întreg ciclu de reforme economice și sociale.

Urmăriți Impact.ro și pe