Un elicopter rusesc a fost doborât. Doi militari aflați la bord au fost uciși. Populația civilă fuge din calea războiului

Mihai Roșoiu 10.11.2020, 09:35
Un elicopter rusesc a fost doborât. Doi militari aflați la bord au fost uciși. Populația civilă fuge din calea războiului

Tensiunea atinge cote maxime în Războiul din Caucaz. Un elicopter rusesc a fost doborât, iar doi militari aflați la bord au fost uciși. Totul vine într-un context de nesiguranță totală în zonă. Izbucnirea conflictului armat dintre Azerbaidjan și Armenia a făcut ca populația civilă să fugă din calea războiului, iar situația se agravează de la o zi la alta.

Elicopterul rusesc a fost dobrât de armată azeră

Doborârea unui aparat de zbor rusesc în acest moment poate fi punctul de plecare al unui alt conflict. Rusia este unul dintre obsevatorii evenimentelor din Caucaz, iar o intervenție în zonă ar însemna o adevărată dramă. După ce elicpoterul rusesc a fost doborât deasupra teritoriului Armeniei, reprezentanți ai guvernului azer au emis un comunicat. În informarea oferită, ofițerii superiori din Azerbaidjan au recunoscut că forțele lor militare au fost cele care au lovit aparatul de zbor.

În scurt timp după producerea incidentului a sosit și comunicatul azer, care a fost apreciat de către ruși. Guvernul de la Moscova a apreciat decizia Azerbaidjanului de a recunoaşte rapid vina în cazul doborârii unui elicopter militar rus deasupra Armeniei.

Ministerul de Externe al Azerbaidjanului a transmis Moscovei că își asumă greșeala în totalitate. De asemenea, azerii și-au cerut public scuze și s-au arătat disponibile de a suporta cheltuielile estimate de Rusia pentru eveniment.

Datele oficiale indică faptul că dintre cei trei militari aflați la bord, doi și-au pierdut viața. Al treilea a fost rănit și transportant la unul dintre spitalele militare din zonă.

Oamenii si-au parasit locuintele bombardate
Oamenii si-au parasit locuintele bombardate

Civilii migrează masiv din zonele de conflict

După izbucnirea războiului dintre Azerbaidjan și Armenia, civilii din localitățile aflate în apropierea granițelor celor două state au început să-și părăsească locuințele.

Presa internațională arată faptul că în zona Stepanakert s-au înregistrări plecări masive ale populației. Numeroasele incidente armate i-au împins pe oameni să-și lase în urmă toată agoniseala.

Luni, forţele armene din provincia azeră cu majoritate armeană Nagorno-Karabah au recunoscut că au pierdut controlul asupra Shusha şi că trupele azere se apropie de Stepanakert. Azerii au sărbătorit duminică preluarea controlului asupra Shusha, claxonând, intonând imnul şi afişând steagul naţional. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a salutat la rândul său această victorie a părţii azere.

Un elicopter rusesc a fost doborât. Doi militari aflați la bord au fost uciși, însă reacția imediată a azerilor poate fi motivul pentru care Rusia nu se va implica vădit în conflict. De-o parte și de cealaltă a taberelor implicate în evenimentele din Caucaz s-ar afla Turcia și Rusia. Azerbaidjanul se bucură de sprijinul guvernului lui Erdogan, în vreme ce Armenia ar avea de partea sa Rusia.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI