Un copil de 10 ani din Ucraina înscris la o școală din București a impresionat pe toată lumea. „Îmi place aici, dar mă simt ca și când aș fi trădător”

Ana Anitoiu 17.03.2022, 14:09
Un copil de 10 ani din Ucraina înscris la o școală din București a impresionat pe toată lumea. „Îmi place aici, dar mă simt ca și când aș fi trădător”

Un copil în vârstă de 10 ani din Ucraina care a fost înscris la o școală din București a impresionat pe toată lumea. Profesorii și colegii încearcă să-l facă să se simtă ca acasă, dar băiatul a spus că deși îi place în România, ar vrea să se întoarcă în țara lui, pentru că după ce a fugit din calea războiului se simte ca și când ar fi un trădător.

Copilul de 10 ani din Ucraina vrea înapoi acasă, chiar dacă e război

Băiatul se numește Tima și se numără printre cei peste 50 de copii ucraineni care au fost înscriși la școli din București după ce au fost scoși din țara lor aflată în plin război. Copilul nu știe nici limba română, nici limba engleză, dar reușește să comunice cu profesorii și colegii prin intermediul unei aplicații de traducere de pe telefonul mobil.

Tima a fost înscris la şcoala Principesa Margareta din Bucureşti. Băiatul a impresionat pe toată lumea cu faptul că la cei 10 ani ai lui are sentimentul de vină după ce a părăsit Ucraina aflată într-un război declanșat de Rusia.

„Sunt din Ucraina. Îmi place foarte mult aici. Dar vreau să mă întorc acasă. Mă simt ca şi cum m-am predat. Ai mei sunt în buncăr, iar eu am evadat şi sunt aici cu copiii, la şcoală. E ca şi cum aş fi trădător”, a spus copilul, care a intrat în sala de clasă alături de o profesoară, ținând într-o mână steagul țării sale.

Un copil de 10 ani din Ucraina inscris la o scoala din Bucuresti a impresionat pe toata lumea
Tima, copilul de 10 ani refugiat din Ucraina, in fata clasei

Unde locuiește copilul din Ucraina

O profesoară a lui Tima a povestit că băiatul locuiește în prezent alături de mama lui și mai mulți refugiați ucraineni într-o încăpere de la Observatorul Astronomic. Tatăl băiatului nu l-a însoțit în România, ci a rămas în Ucraina.

„Vorbește cu dor și drag de casa lui, de animăluțele lui. M-a impresionat teribil sentimentul lui de vină că a plecat și că ar fi trebuit să stea acolo să ajute, e nedrept ca un copil să creadă că poate ajuta în luptele nedrepte ale adulților.

La întrebarea ce limbă ai vrea să înveți mai repede engleză sau română, a ales româna, e clar că simte că suntem o casă în care poate să stea”, a spus profesoara de la școala din București unde a fost înscris Tima.

Mama lui Tima, care este și ea profesoară, a spus că pentru fiul ei este foarte important să socializeze și să fie alături de alți copii. De aceea s-a gândit să-l integreze într-un colectiv.

Colegii băiatului, cărora li s-a explicat prin ce dramă trece băiatul care a ajuns din Ucraina în clasa lor, încearcă și ei să îl ajute să se integreze și să mai uite de acest episod tulburător din viața lui.

„Vrem să te facem să uiți de povara pe care ai avut-o şi să te simţi ca un coleg şi ca un prieten de-al nostru fiind aici”, i-a spus un coleg băiatului refugiat din Ucraina. „Am reușit să îl cunosc, iî cheamă Tima, are 10 ani. Văd că el este un copil isteț”, a adăugat el, la Antena 3.

În situația lui Tima se află și alți copii. Inspectoratul Școlar a transmis că în București au fost înscriși cel puțin 50 de elevi care au fugit din calea războiului declanșat de Rusia în Ucraina, la ordinul liderului rus Vladimir Putin.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...