Un colonel și alți șase militari au făcut pagubă de 1 milion de lei la unitatea unde lucrau. Cum a fost posibil

Ana Anitoiu 03.01.2022, 20:23
Un colonel și alți șase militari au făcut pagubă de 1 milion de lei la unitatea unde lucrau. Cum a fost posibil

Un colonel în rezervă, fost comandant, și alți șase militari, printre care s-a numărat un locotenent colonel, au făcut pagubă de aproape un milion de lei la unitatea unde lucrau. Procurorii militari de la Direcția Națională Anticorupție (DNA) au explicat cum a fost posibil și au precizat că au fost implicați și doi oameni de afaceri.

Un colonel și șase militari, pagubă de un milion de lei

Potrivit procurorilor de la DNA, colonelul în rezervă Marin Bran, fost comandant al unităţii militare din Budieni, judeţul Gorj, şi alți șase angajați ai unității au fost trimiși în judecată după ce au făcut pagubă de aproape un milion de lei la unitatea unde lucrau. Ministerul Apărării Naţionale s-a constituit parte civilă în cauză, iar dosarul a fost trimis pentru a fi judecat la Tribunalul Gorj.

În afară de colonelul în rezervă Marin Bran, mai sunt cercetați: Laurenţiu-Augustin Vîlceanu, locotenent colonel în rezervă, care la data faptelor ocupa funcția de şef al Compartimentului Logistic din cadrul aceleiași unități militare; Sorin Ion Roşculescu, plutonier adjutant principal în rezervă; Raul Gălescu, plutonier major în rezervă.

Lista continuă cu: Minel Vodoiu, maistru militar în rezervă; Ion-Sorin Besoi, plutonier major în rezervă; și Gheoghe Iliea, plutonier adjutant principal în rezervă. Toți erau angajați la data faptelor în cadrul unității militare 01541 Budieni, judeţul Gorj. În același dosar au fost trimişi în judecată şi doi oameni de afaceri, administratori ai unor firme, pentru complicitate la abuz în serviciu.

Un colonel si alți sase militari au facut paguba de 1 milion de lei la unitatea unde lucrau
Paguba, de aproape un milion de lei

Cum au făcut pagubă de un milion de lei un colonel și alți șase militari

Conform DNA, colonelul în rezervă Marin Bran și-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu în perioada octombrie 2011 – iulie 2015. Pe atunci colonel, acesta ar fi cumpărat de la societăţile unuia dintre cei doi oameni de afaceri implicați în dosar bunuri la preţuri supraevaluate. Printre acestea s-au numărat materiale de construcţii și materiale electrice etc.

De asemenea, colonelul în rezervă Marin Bran ar fi dispus plata către celălalt om de afaceri a unor servicii ce în realitate nu au fost executate. În plus, în cazul unora dintre bunurile cumpărate la prețuri supraevaluate, acestea erau atipice pentru scopul declarat.

„În demersul său infracţional, inculpatul Bran Marin ar fi beneficiat de sprijinul celorlalte cadre militare care i-ar fi pus la dispoziţie documentele necesare achiziţiilor menţionate mai sus (o parte din ele fiind întocmite în fals”, a transmis DNA, luni, într-un comunicat de presă.

Conform procurorilor de la DNA, prejudiciul exact ce a fost cauzat unității militare 01541 Budieni, judeţul Gorj, de colonelul în rezervă și cei șase militari pe care i-a avut complici este de 918.910 lei. Acești bani au fost încasați de societăţile celor doi oameni de afaceri implicați în dosar. Vezi și ce au descoperit autorităţile în vila unui colonel de poliţie rus!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...