Un buncăr ar putea fi construit pe Lună. „Seiful”, realizat pentru a ne adăposti în caz de apocalipsă

Ana Anitoiu 18.03.2021, 16:44
Un buncăr ar putea fi construit pe Lună. „Seiful”, realizat pentru a ne adăposti în caz de apocalipsă

Un buncăr ar putea fi construit pe Lună. O echipă de oameni de știință din Statele Unite ale Americii are în vedere construirea unui ”Seif al Apocalipsei” ce să adăpostească 6,7 milioane de specii de pe Pământ și astfel să le salveze de la extincție, în cazul în care viața pe Terra nu va mai fi posibilă.

Ce se va depozita în ”Seiful Apocalipsei”

Concret, buncărul sau ”Seiful Apocalipsei” ar urma să fie un depozit subteran construit pe Lună. Ideea specialiștilor de la Universitatea din Arizona este de a adăposti acolo semințe, spori, spermatozoizi și ovule de la 6,7 milioane de specii de pe Pământ, inclusiv de la oameni. Mai pe scurt, acesta ar urma să fie, de fapt, o rezervă genetică pentru Terra.

Acești cercetători care s-au gândit să construiască ”Seiful Apocalipsei” pe Lună au spus că prin intermediul acestui buncăr ar putea proteja materialul genetic în eventualitatea ”anihilării totale a Pământului”, care ar putea fi declanșată de o scădere majoră a biodiversității. Însă, ar putea dura mult timp până când acest plan s-ar putea concretiza.

Un buncar ar putea fi construit pe Luna. Ce se va depozita, de fapt, in
Imagine a Lunii

Unde va fi ascuns ”Seiful Apocalipsei”

Potrivit oamenilor de știință, ”Seiful Apocalipsei” ar putea fi ascuns într-un tunel de lavă de pe Lună/ În 2013 a fost descoperită o rețea de aproximativ 200 de astfel de tuneluri formate în urmă cu miliarde de ani. Specialiștii spun că aceste tuburi cu diametrul de 100 de metri ar putea oferi adăpostul perfect. Ar proteja depozitul de radiațiile solare, schimbările de temperatură și de micrometeoriți.

Acest buncăr de pe Lună ar urma să fie alimentat de panouri solare, iar accesul la prețiosul depozit ar urma să poată fi făcut printr-o rețea de ascensoare. Cercetătorii sunt de părere că ar fi nevoie de 250 de lansări de rachete pentru a fi transportate aproximativ 50 de eșantioane din fiecare din cele 6,7 milioane de specii terestre pe satelitul natural al Pământului.

Când au fost oamenii aproape de extincție

Jekan Thanga, profesor de inginerie aerospațială și mecanică la Universitatea din Arizona, a atras atenția că oamenii s-au aflat aproape de extincție în urmă cu mult timp. Conservarea criogenică a tuturor mostrelor pentru dezvoltarea speciilor de pe Pământ și adăpostirea lor pe Lună ar putea fi, astfel, extrem de importantă.

”Ca oameni, am fost aproape de extincție în urmă cu aproximativ 75.000 de ani, când a avut loc erupția supervulcanului Toba, care a provocat o perioadă de răcire a planetei de 1.000 de ani și, potrivit unor cercetători, a dus la o scădere a diversității umane. Deoarece civilizația umană are o amprentă atât de mare, dacă s-ar prăbuși ar putea avea un efect negativ în cascadă asupra restului planetei”, a spus el.

Soluția oamenilor de știință pentru a proteja depozitul de pe Lună

Proiectul ambițios are numeroase obstacole. De exemplu, condițiile reci și aproape de vid ale tuburilor de lavă ale Lunii ar putea afecta metalele folosite. Le-ar putea îngheța, bloca sau chiar suda. Pe de altă parte, echipa de oameni de știință are o soluție pentru acest impediment. Specialiștii se gândesc să utilizeze superconductori.

Superconductorii au proprietăți incredibile. De exemplu, aceștia permit fluxul de energie electrică fără rezistență. În plus, pot prinde lucrurile în loc prin intermediul unui fenomen cunoscut sub numele de ”levitație cuantică”. Astfel, eșantioanele aduse de pe Pământ ar putea fi făcute să leviteze pe loc pe piste supraconductoare, cu roboți cărora li se va permite să se deplaseze în jur, pe alte rute, pentru a face verificările necesare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...