Un bărbat din Pitești și-a scrijelit numele „din plictiseală” pe un obiectiv din patrimoniul UNESCO. Acum riscă dosar penal

Badea Violeta 10.08.2022, 13:37
Un bărbat din Pitești și-a scrijelit numele „din plictiseală” pe un obiectiv din patrimoniul UNESCO. Acum riscă dosar penal

Un bărbat din Piteşti are probleme cu legea după ce şi-a scrijelit numele pe un obiectiv din patrimoniul UNESCO. Omul este cercetat de autorități și riscă deschiderea unui dosar penal pentru distrugere. Întrebat de oamenii legii de ce a făcut acest lucru, bărbatul a răspuns că „din plicitseală”. Iată pe ce monument istoric și-a scris numele!

Turist din Pitești, anchetat pentru că și-a scris numele pe un obiectiv din patrimoniul UNESCO

Plictisit și neimpresionat de peisajul din jurul său, un piteștean și-a scris numele pe un obiectiv turistic important din țara noastră. Este vorba despre cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei, care se află în administrarea Consiliului Județean (CJ) Hunedoara.

În urma gestului său, bărbatul riscă să se aleagă cu dosar penal pentru distrugere. Fapta piteșteanului a fost sesizată jandarmilor printr-un apel la numărul de urgenţă 112.

Organele abilitate s-au deplasat imediat la faţa locului împreună cu arheologul prezent în cetate, unde au constatat că pe o piatră din zidul monumentului erau scrise mai multe nume.

„Patrula de jandarmi s-a deplasat la faţa locului, iar împreună cu arheologul prezent la cetate, au sesizat că pe o piatră din zidul acesteia erau scrijelite mai multe nume.

Bărbatul, fiind întrebat cu privire la motivul pentru care a distrus monumentul istoric, le-a spus colegilor faptul că nu există un motiv anume, ci că a făcut-o din plictiseală”, a transmis Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Hunedoara.

Dosar penal pentru un turist care si-a scris numele pe zidul cetatii Sarmizegetusa Regia
Dosar penal pentru un turist care si-a scris numele pe zidul cetatii Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO din anul 1999

Încă din anul 1999, Sarmizegetusa Regia, alături de alte cinci foste cetăţi dacice, a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură).

Vechea capitală a Daciei pre-romane a fost înfiinţată în urmă cu peste două milenii și se află în Munţii Orăştiei, la poalele Vârfului Godeanu. Potrivit standardelor UNESCO, cele trei criterii care au stat la baza deciziei de a introduce, în anul 1999, în Patrimoniul Mondial aşezările din Munţii Orăştiei au fost:

  • cetăţile dacice reprezintă sinteza unică a unor influenţe culturale externe şi a unor tradiţii locale în privinţa tehnicilor de construcţie şi a arhitecturii militare antice;
  • cetăţile dacice sunt expresia concretă a nivelului de dezvoltare excepţional al civilizaţiei regatelor dacice de la sfârşitul mileniului I, înainte de Hristos;
  • cetăţile dacice sunt monumente exemplare pentru fenomenul evoluţiei de la centrele fortificate la aglomerările proto-urbane, caracteristice sfârşitului Epocii fierului în Europa.
Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...