Un bărbat din Blaj a găsit două carduri pe care le-a golit de bani. Ce pedeapsă a primit

Iancu Andreea, Mirabela Năstase 08.01.2022, 17:38
Un bărbat din Blaj a găsit două carduri pe care le-a golit de bani. Ce pedeapsă a primit

O situație neașteptată a avut loc recent în Blaj, acolo unde un bărbat care a găsit două carduri bancare a reacționat total nepotrivit. Acesta și-a însușit aceste bunuri, în loc să le returneze la una dintre sucursalele băncilor emitente. În plus, el le-a golit imediat, aducând un prejudiciu financiar posesorului de drept. Bărbatul a ajuns în fața instanței și urmează să primească o pedeapsă usturătoare pentru gestul său.

Un bărbat din Blaj, pedepsit pentru că a furat banii de pe două carduri bancare găsite

O sentință de condamnare a fost emisă de către Judecătoria Blaj pe numele unui bărbat din oraș, care urmează să fie pedepsit de instanță pentru că a furat banii de pe două carduri bancare găsite. Acesta este acuzat de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos în formă continuă, precum și de însușirea bunului găsit, riscând o pedeapsă aspră.

Oamenii legii au început cercetările în urma unei sesizări făcute în data de 14 februarie 2019 de victimă, care a anunțat organele de poliție despre faptul că în data de 12 februarie 2019 și-a pierdut portofelul din piele de culoare neagră, unde se regăseau actul de identitate, permisul de conducere, cardul de sănătate, un card bancar BT, un card bancar BCR și suma de aprox. 100 lei. Incidentul s-a produs chiar în parcarea magazinului Lidl Blaj, de unde a fost însușit pe nedrept de un necunoscut.

Un bărbat din Blaj a găsit două carduri pe care le-a golit de bani
Un român a rămas fără bani pe card, după ce și-a pierdut portofelul

Cum a acționat hoțul pentru a goli cardurile de bani

De asemenea, în aceeași zi, victima a primit mai multe mesaje telefonice prin intermediul unei aplicații bancare, prin care era înștiințată că au fost efectuate mai multe plăți, la două magazine din municipiul Blaj, cu ajutorul cardurilor sale. În urma cercetărilor efectuate, a rezultat faptul că în data de 12 februarie 2019, în intervalul 18.23-18.31, inculpatul a efectuat cinci plăți cu cardul, datele și orele fiind aceleași cu cele semnalate în aplicația bancară a persoanei vătămate.

Identificat, inculpatul a povestit cum s-au petrecut faptele. Acesta s-ar fi deplasat cu autoturismul personal spre o stație de carburanți când a găsit pe marginea drumului, înainte de podul peste râul Târnava, un portofel de culoare neagră. Bărbatul a descris exact bunurile găsite în interior și a recunoscut că și le-a însușit.

Pentru că ambele carduri aveau activă funcția ”contactless”, a fost posibilă efectuarea mai multor plăți în limita a 100 de lei, fără introducerea codului PIN. Unul dintre carduri a fost golit de bani chiar în acea seară. Ulterior, la două zile distanță, inculpatul a folosit și celălalt card, efectuând zece plăți la magazinele Penny și Lidl.

Ce pedeapsă riscă bărbatul în urma faptelor sale

Abia în data de 26 februarie 2019, inculpatul a predat anchetatorilor portofelul persoanei vătămate, alături de suma de 690 de lei, reprezentând suma totală retrasă de pe cele două carduri bancare. Conform primei sentințe a magistraților, acesta riscă o pedeapsă de 1 an și 8 luni de închisoare cu suspendare pentru faptele sale. Cu toate acestea, sentința nu este una definitivă, existând posibilitatea de a fi atacată cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...