Această înșelătorie prin SMS îți poate goli conturile bancare. Ce trebuie să faci imediat

Cătălina Burghelea 08.11.2021, 10:32
Această înșelătorie prin SMS îți poate goli conturile bancare. Ce trebuie să faci imediat

Persoanele rău-intenționate, care vor să aibă acces la conturile tale online, au o metodă pe care o pot folosi și la care ar trebui să fii atent, pentru că implică tocmai cartela SIM din telefon.

Ce este „SIM swap”

Hacking-ul cartelelor SIM este o tehnică „inventivă” care este acum cunoscută băncilor și operatorilor. Mai multe victime și-au văzut datele personale furate în timp ce infractorii online le folosesc identitatea. Cum accesează conturile tale bancare?

Tehnica se numește „SIM swap”. Constă în furarea identității unui proprietar de telefon, pentru a face în special achiziții online. Această tehnică de furt virtual a cartelei SIM permite infractorilor să utilizeze numărul tău de telefon și să își însuşească datele tale personale.

Hackerii îți pot fura identitatea cu ușurință

Prin utilizarea bazei de date deținute de operatorii de telefonie mobilă, hackerii introduc datele personale ale victimelor, cum ar fi parole, pentru a obține controlul asupra contului lor de rețea socială sau pentru a face achiziții pe internet. Astfel, această intruziune îi permite infractorului să contacteze operatorul tău pentru a face o plângere, inclusiv că ți-ai pierdut telefonul mobil sau cartela SIM.

Trucuri prin care îți protejezi cartela SIM

Operatorul va fi astfel convins că tu ești cel care face sesizarea, deoarece hackerul s-a asigurat că are numărul tău de telefon pentru autentificare în doi pași, precum și adresa. După cum recomandă specialiștii, ar trebui să eviți să arunci la coșul de gunoi documentele în care apar datele tale de contact. În schimb, sugerează să folosești un tocător de hârtii. În plus, în ceea ce privește rețelele de socializare, anumite informații ar trebui șterse.

Înșelătoria prin SMS te poate lăsa fără bani în conturi

Imediat ce operatorul validează reclamația, activează o nouă cartelă SIM care va permite părții rău-intenționate să aibă control asupra rețelelor tale de socializare, site-urilor de vânzări online, a conturilor bancare și a căsuței poștale. Apoi, după ce a introdus datele tale pe aceste site-uri, sistemul de autentificare în doi pași îi trimite un SMS care îi va permite să acceseze toate datele de care are nevoie.

Știm că tentativele de fraudă prin SMS sunt deosebit de numeroase, așa cum este cazul anumitor escrocherii scoase la iveală de oamenii legii. De aceea, ar fi cazul să fii mai atent pe viitor.

Cum să fii vigilent în fața acestor fraude?

Pe măsură ce acest tip de înșelătorie a devenit comun, mulți oameni din întreaga lume s-au confruntat cu el. În special personalitățile, vedetele care sunt și ele afectate de această practică. Potrivit Le Figaro, nu ar trebui să dai click pe link-urile care apar în e-mail-urile tale. În plus, autoritățile consideră că este o neglijență gravă introducerea informațiilor de pe cardul bancar ca răspuns la acest tip de e-mail fraudulos.

Nu toate site-urile sunt de încredere

Reține însă că indicatorii unui site securizat, cum ar fi lacătul care apare în bara de adrese URL și mențiunea „https”, nu garantează întotdeauna că nu este fals.

Oricum, este necesar să îți protejezi informațiile personale de pe telefonul mobil, pentru a te feri de cea mai mică tentativă de fraudă care poate avea uneori repercusiuni grave. Odată ce infractorul a implementat această operațiune, devine adesea dificil să dovedești băncii sau operatorilor că identitatea ta a fost furată.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...