Un bărbat a intrat în altar și a întrerupt slujba de duminică de la Catedrala Patriarhală. Incidentul a fost filmat și transmis live

Andra Daoud 06.02.2022, 16:00
Un bărbat a intrat în altar și a întrerupt slujba de duminică de la Catedrala Patriarhală. Incidentul a fost filmat și transmis live

Un incident fără precedent a avut loc duminică, în timpul Liturghiei, în Catedrala Patriarhală din București. Un individ a intrat în Sfântul Altar, în spațiul dedicat slujitorilor bisericii și a început să vorbească. Totul a fost transmis live, iar cei care urmăreau slujba la televizor au putut vedea live incidentul. Bărbatul a fost scos din lăcașul de cult, însă nu este la prima abatere de acest fel.

Un bărbat a intrat în altar și a întrerupt slujba de la Catedrala Patriarhală

Cei care au participat duminica aceasta la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Patriarhală din București sau au urmărit slujba live, au fost martorii unui incident fără precedent. În timpul slujbei oficiate de Preasfințitul Ieronim Sinaitul, episcop vicar patriarhal, un individ a pătruns în Sfântul Altar, în spațiul dedicat slujitorilor bisericii, și a început să vorbească.

Incidentul a avut loc imediat după citirea Sfintei Evanghelii și după predica ținută de PS Ieronim. Bărbatul cu părul lung și cu barbă, care are în jur de 30 de ani, a pătruns în altar exact în momentul în care doi diaconi rosteau ectenia și a început să vorbească. Transmisiunea de pe Trinitas TV a surprins doar momentul în care individul a zis „Dragii mei”, după care cadrul s-a schimbat și microfoanele au fost oprite.

Un bărbat a intrat în altar și a întrerupt slujba de duminică de la Catedrala Patriarhală. Incidentul a fost filmat și transmis live
Momentul în care bărbatul a intrat în altar

Individul nu este la prima acțiune de acest gen

Din fericire, bărbatul nu a fost violent și a fost înlăturat pașnic din Catedrală. Potrivit informațiilor apărute ulterior în presă, el nu ar fi la prima acțiune de acest fel: a mai întrerupt slujbele intrând în altar în mai multe biserici din București.

Potrivit teologilor, în Sfântul Altar au voie să intre doar slujitorii bisericii, în niciun caz credincioșii. Acestor clerici ce slujesc la altar, şi care pot fi diaconi, preoţi sau episcopi, li se adaugă şi prezenţa paraclisierului. El are menirea de a-l ajuta pe preot în timpul sfintelor slujbe, aprinzând candele, pregătind cădelnița, tăind anafura sau ieșind înaintea acestuia cu lumânarea aprinsă.

Obiceiul este inspirat din lumea iudaică, acolo unde,  în Sfânta Sfintelor sau sfântul altar pentru creştini,  nu se intra decât o singură dată pe an. Şi atunci intra doar Marele Preot, ca să aducă jertfe de ispăşire Dumnezeului lui Israel. În ceea ce le priveşte pe femei, acestea nu pot intra sub nicio formă în altar. Cu două excepţii, în ziua sfinţirii unei noi biserici şi a altarului acesteia sau dacă e vorba despre o mânăstire de maici.

 

Urmăriți Impact.ro și pe