De ce nu au voie de fapt femeile în altar. Adevăratul motiv pe care puțini îl știu

Stan Filon 05.08.2021, 15:30
De ce nu au voie de fapt femeile în altar. Adevăratul motiv pe care puțini îl știu

Mulți oameni se întreabă de ce nu au voie femeile în altar. Ei bine, regula vine din negura timpului, de când Adam a fost ispitit să mănânce fructul oprit. Sunt, totuși, două excepții când femeia poate pătrunde în Altar, dar acestea sunt ocazii foarte rare.

De ce nu au voie de fapt femeile în altar

De ce nu are voie femeia să intre în altar? Este o întrebare pe care mulți oameni și-o pun, atunci când aud din copilărie că reprezentantele sexului frumos nu au voie să pătrundă în altar. Explicația a fost oferită de mai mulți preoți.

Se pare că această interdicție milenară are legătură cu primii oameni, Adam și Eva. Dumnezeu a creat femeia din coasta lui Adam. Aceasta nu era considerată nici stăpâna lui Adam, dar nici sclava acestuia. Cei doi reprezentau un întreg și se completau reciproc.

De ce nu au voie de fapt femeile in altar
De ce nu au voie de fapt femeile in altar

Creștinismul nu este misogin

”Femeile să se supună bărbaților lor ca Domnului, Pentru că bărbatul este cap femeii, precum și Hristos este cap Bisericii, trupul Său, al cărui mântuitor și este. Ci precum Biserica se supune lui Hristos, așa și femeile bărbaților lor, întrutotul. Bărbaților, iubiți pe femeile voastre, după cum și Hristos a iubit Biserica, și S-a dat pe Sine pentru ea (…) Așadar, bărbații sunt datori să-și iubească femeile ca pe înseși trupurile lor. Cel ce-și iubește femeia pe sine se iubește”.

Totul s-a schimbat atunci când Eva l-a ispitit pe Adam să muște din fructul oprit. Cum Adam a fost jertfit pentru păcatul Evei, iar noua Evă l-a născut pe noul Adam – Iisus Hristos, femeia este nevoită, până la sfârşitul veacurilor, să privească la cel pe care l-a ucis prin ispitirea sa.

”Adam a fost atras în neascultarea iniţială faţă de porunca lui Dumnezeu de către Eva. Însă nu Eva a fost răstignită pe cruce ca răscumpărare a neamului omenesc ci Adam cel Nou – Mântuitorul Iisus Hristos. Bărbatul a fost jertfit pentru păcatul femeii şi de aceea femeia, asemenea Noii Eve-Fecioara Maria, care privea la trupul Fiului ei atârnat pe cruce, trebuie să privească la cel pe care l-a ucis prin ispitirea sa”, a explicat pentru adevărul.ro preotul călugăr Maxim Vlad, asistent universitar la Facultatea de Teologie din Universitatea Ovidius.

Mulți oameni se gândesc că femeia nu are voie să intre în altar din cauza misoginismului, însă nu este deloc așa. ”Creştinismul nu este misogin. Canoanele nu permit intrarea femeii în altar dintr-un singur motiv: ea nu poate fi „preotul” familiei şi nici al societăţii. Prin urmare, rostul ei nu este acolo”, mai spune părintele Maxim Vlad.

Cu toate acestea, femeia poate intra în altar în două situații: atunci când se când se face sfințirea noului altar și este chemată toată lumea, ca semn al iubirii divine, dar și în cazul mănăstirilor de maici.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...