Un băiat de 12 ani, din Buzău, a amenințat că vrea să se sinucidă. Interpol Washington a fost a sesizat rapid, iar oamenii legii au intrat pe fir

Un băiat de 12 ani, din Buzău, a amenințat că vrea să se sinucidă. Interpol Washington a fost a sesizat rapid, iar oamenii legii au intrat pe fir

Este vorba despre un copil de 12 ani, din Buzău, fiind un utilizator al unei platforme de jocuri online. Acesta a alertat autorităţile la nivel mondial după ce a transmis un mesaj care conţinea ameninţări cu suicid. Motivul supărării l-ar fi reprezentat o eliminare din reţea făcută de administratorul unei platforme de jocuri online.

Un băiat de 12 ani, din Buzău, a amenințat că vrea să se sinucidă

Totul a început la data de 17 octombrie, în jurul orei 07:00, când dispeceratul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău a fost sesizat de către Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională – Biroul Naţional Interpol cu privire la un caz de ameninţare cu sinuciderea utilizatorului unei platforme de jocuri online.

Pe loc s-a făcut o echipă operativă la nivelul Serviciului de Investigaţii Criminale în vederea identificării cu operativitate a utilizatorului contului şi înlăturării stării de pericol, iar după coperarea dintre autorităţile poliţieneşti, parchet şi furnizorii de reţele publice, poliţiştii buzoieni s-a stabilit că utilizatorul contului şi transmiţătorul mesajului este un băiat de 12 ani, din municipiul Buzău. Imediat după, copilul a fost găsit și încredinţat în siguranţă tatălui şi audiat în prezenţa acestuia.

Cercetările au scos la iveală faptul că, în data de 15 octombrie, în urma unor discuţii contradictorii cu un alt jucător online, administratorul platformei i-ar fi restricţionat acestuia accesul la cont.

Un baiat de 12 ani, din Buzau, a amenintat ca vrea sa se sinucida
Un baiat de 12 ani a amenintat ca vrea sa se sinucida

La scurt timp după, în cadrul discuţiilor pe platforma online, copilul a reuțit să transmită un mesaj prin care a ameninţat că se va sinucide dacă nu îşi recuperează contul de joc, vrând astfel să-l determine pe administrator să îi reactiveze contul. Însă reprezentanţii site-ului au sesizat imediat Interpol Washington.

Poliţiştii au adus la cunoştinţă tatălui prevederile Legii nr. 272/2004 privind promovarea şi respectarea drepturilor copilului, precizându-i necesitatea supravegherii minorului, inclusiv în mediul cibernetic, găsim notat într-un comunicat al IPJ Buzău.

După aceea, minorul a fost consiliat cu privire la riscurile utilizării tehnologiei și i s-a prezentat responsabilitatea cu privire la comportamentul adoptat în mediul online, în privința victimizării asociat acestui mediu, dar şi formele răspunderii penale conexe navigării pe internet.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...