Un avion de spionaj american ar fi survolat România înainte de scufundarea crucișătorului Moskva. Cum s-a derulat misiunea de patrulare

Beatrice Dumitru 20.04.2022, 14:56
Un avion de spionaj american ar fi survolat România înainte de scufundarea crucișătorului Moskva. Cum s-a derulat misiunea de patrulare

Ucraina a dat cea mai mare lovitură Rusiei prin distrigerea navei amirale a Rusiei la Marea Neagră, aceasta fiind o lovitură pentru efortul de război al Moscovei. Crucișătorul Moskva a devenit primul pierdut în conflict de la Războiul Falkland. Cotidianul britanic The Times scrie că un avion de spionaj american survolat zona, în momentul în care nava era atacată.

Avion american, misiune de patrulare la Marea Neagră

Epava navei amiral a flotei rusești Moskva se află pe fundul Mării Negre. Probabil aceasta a fost distrusă de două rachete ucrainene antinavă Neptun, pe 13 aprilie, deși Kremlinul neagă ceastă variantă. În același timp, un avion de spionaj american efectua o misiune de patrulare la Marea Neagră, potrivit The Times, citat de Le Figaro.

Boeing P8 Poseidon este un avion de război antisubmarin care poate fi echipat cu rachete antinavă. Aeronava de patrulare, cu codul hexadecimal AE681B, ar fi decolat de la baza aeriană navală americană Sigonella, din Sicilia. A fost apoi detectat la ora 13:32, ora Kievului, deasupra Mediteranei, înainte de a ajunge pe coasta românească, prin Balcani și Bulgaria.

Un avion de spionaj american ar fi survolat Marea Neagră înainte de scufundarea crucișătorului Moskva. Cum s-a derulat misiunea de patrulare
Crucișătorul Moskva a fost distrus de armata Ucrainei.

Statele Unite furnizează informații armatei ucrainene

La ora 17.27 (ora României) poziția sa a fost înregistrată peste Valea Nucarilor din România, la aproape 20 de km de granița cu Ucraina și la mai puțin de 160 de kilometri de crucișătorul Moskva și a ”dispărut” de pe monitoarele FlightRadar24, ceea ce înseamnă că a coborât de la altitudinea de aproximativ 8.840 de metri la 6.320 de metri.

Timp de două ore și 56 de minute, locația lui este necunoscută. Avionul de spionaj a reapărut la ora 18:23 deasupra orașului Casimcea din România, la aproximativ 60 de kilometri de ultima poziţie documentată și a dispărut după alte 19 minute. Acest tip de aeronavă îşi opreşte de obicei transponderul, un dispozitiv care-i înregistrează locul în care se află, atunci când intră într-o zonă de conflict.

P8 a fost depistat 42 de minute mai târziu, la 21:24 (ora României), în sudul țării noastre, înainte de a se întoarce la Sigonella. La 22:42, un mesaj postat pe Facebook susținea că nava amiral a Rusiei a fost lovită. La ora 00.31 (ora României), guvernatorul ucrainean al Odesei a dat prima confirmare oficială.

Am efectuat misiuni de patrulare aeriană limitate în largul coastei României, la Marea Neagră, în cadrul susţinerii noastre a flancului de est al NATO” a declarat un oficial american de rang înalt din cadrul Apărării pentru The Times.

La începutul lunii aprilie, secretarul american al Apărării Lloyd Austin a recunoscut că Statele Unite furnizează informații armatei ucrainene.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...