Zi de doliu național în Bulgaria, după tragedia în care au murit peste 45 de oameni, printre care și copii VIDEO

Cătălina Burghelea 24.11.2021, 13:45
Zi de doliu național în Bulgaria, după tragedia în care au murit peste 45 de oameni, printre care și copii VIDEO

Cel puţin 46 de persoane, majoritatea turişti din Macedonia de Nord, au murit, marţi dimineață, în urma prăbuşirii unui autobuz pe o autostradă din vestul Bulgariei. Incidentul s-a petrecut pe o autostradă în jurul orei locale 02:00 (00:00 GMT), în apropierea satului Bosnek, la sud-vest de capitala Sofia.

Tragedie în Bulgaria

Update 24 noiembrie, ora 13:41. Data de 24 noiembrie a fost declarată zi de doliu național în Bulgaria, pentru victimele celor două tragedii din noaptea de 22 spre 23 noiembrie. Drapelul naţional de pe sediile tuturor instituţiilor de stat va fi coborât în bernă.

În noaptea de luni spre marți, Bulgaria a fost lovită de două tragedii uriașe. Prima dintre ele a avut loc la un azil de bătrâni de la Royak, în apropiere de Varna, unde nouă oameni au murit într-un incendiu, iar alte două persoane au fost grav rănite. Câteva ore mai târziu, un autobuz plin cu turiști care se întorceau la Skopje, după o excursie în Istanbul, a luat foc, iar 46 de oameni, printre care 12 copii, au murit.

Autocarul a luat foc pe autostrada Struma, în jurul orei 2 dimineața, ora locală, și fie „autobuzul a luat foc și s-a prăbușit, fie s-a prăbușit și apoi a luat foc”, a spus Nikolai Nikolov, șeful departamentului de siguranță împotriva incendiilor din cadrul Ministerului de Interne. Printre victime se află și copii, a declarat Nikolov, pentru televiziunea privată BTV. Se pare că șapte persoane au fost salvate.

Peste 45 de persoane au ars de vii

Tot Nikolov a precizat că, inițial, au fost 45 de decese, dar ministerul a actualizat ulterior numărul victimelor. La bordul autobuzului se aflau 53 de persoane, a adăugat acesta.

Se pare că autobuzul cu pasageri mergea din Turcia către Macedonia de Nord. Zona din jurul locului incidentului de marți de pe autostrada Struma a fost acum închisă, potrivit BBC.

Este stare de alertă

Nikolai Nikolov, șeful departamentului de siguranță împotriva incendiilor din cadrul Ministerului de Interne bulgar, a dezvăluit că 53 de persoane călătoreau cu autobuzul, când s-a prăbușit în jurul orei 2 dimineața, ora locală. Accidentul a avut loc pe autostrada Struma, în timp ce autocarul se deplasa de la Sofia la Blagoevgrad.

Unii călători au sărit pe geamurile autobuzului, pentru a scăpa de flăcări, a informat presa locală, citată de NY Times. Șapte persoane cu arsuri au fost transportate la un spital din Sofia, a declarat reporterilor Maya Argirova, șefa clinicii de arsuri din Spitalul Pirogov.

Cauza accidentului și a incendiului este investigată

Rapoartele din presa locală spun că este posibil să fi lovit o bordură sau o balustradă.

După ce a ajuns la fața locului, ministrul bulgar de interne, Boyko Rașkov, a declarat că victimele au fost „complet arse”.

Prim-ministrul Macedoniei de Nord, Zoran Zaev, l-a contactat deja pe omologul său bulgar, pentru a discuta despre incident. Zaev , care a anunțat în octombrie că va demisiona din funcția de prim-ministru al Macedoniei de Nord, după ce partidul său de centru-stânga a fost înfrânt la alegerile locale, le-a transmis condoleanțe familiilor victimelor, a raportat BTV.

„Sunt îngrozit de tragedie, îmi pare rău pentru incident”, a spus Zaev.

Printre victime sunt și copii

Un oficial a confirmat, pentru Sky News, că printre cei morți se numără și copii și că șapte supraviețuitori – care săriseră din autobuzul în flăcări – primesc îngrijiri la spital în capitala Bulgariei, Sofia, pentru arsuri.

Majoritatea victimelor erau turiști din Macedonia de Nord, a declarat un oficial de la ambasada țării. Aceștia se întorceau spre Skopje, după un city-break la Istanbul, Turcia, a declarat ministrul de externe al Macedoniei de Nord, Bujar Osman.