EXCLUSIV

Dumitru Prunariu, despre devierea unui asteroid care pune Pământul în pericol. Cum s-ar putea face asta: “Nu reuşim încă să controlăm ameninţarea” EXCLUSIV

Alexandru Catalan 15.11.2021, 18:22
Dumitru Prunariu, despre devierea unui asteroid care pune Pământul în pericol. Cum s-ar putea face asta: “Nu reuşim încă să controlăm ameninţarea” EXCLUSIV

Omenirea se va afla în circa şase luni în faţa unei noi posibile performanţe extraordinare. În primăvara anului viitor va știi dacă este sau nu capabilă să devieze de pe orbită un asteroid. Iar generalul de aviaţie în rezervă Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat vreodată în cosmos, se arată destul de încrezător în şansele de reuşită ale misiunii.

Totul despre misiunea DART de la NASA

“Misiunea NASA se numeşte DART şi are scop încercarea de a  salva planeta în cazul în care un asteroid va ameninţa Terra.

Totul se va petrece în primăvara anului viitor, când racheta spaţială a agenţiei spaţiale americane, în greutate de 500 de tone, se va izbi de unul dintre asteroizii pereche Didymos. În fapt, se va izbi de asteroidul mai mic dintre cei doi.

Dar nu înainte ca o altă navetă, ceva mai mică să se desprindă şi să filmeze totul pentru a transmite pe Bucureşti toate detaliile”, spune Dumitru Prunariu pentru impact.ro.

Ce avertizează Prunariu

Românul de la a cărui vizită în spaţiu s-au împlinit în luna mai patru decenii crede că avem motive de a fi optimişti. “Dacă în urma impactului e cert că nava se va distruge, dar va fi atins scopul, atunci ne vom afla în faţa unei mari reuşite a inteligenţei umane.

Fiindcă e inutil să spun ce consecinţe va avea reuşita unei asemenea misiuni. Însuşi faptul că a pornit la drum e o imensă reuşită şi ar trebui să ne bucure pe fiecare dintre noi, fiindcă nu reuşim încă să controlăm ameninţările asteroizilor”, avertizează acelaşi Prunariu.

Navă spațială trimisă și de europeni

De remarcat că şi Agenţia Europeană a Spaţiului (ESA), va trimite şi ea o misiune cosmică în acelaşi sens,  de apărare planetară, în cursul anului viitor.

Misiune ESA, la care participă și România, are şi un nume oficial, “Hera”. Şi nava spaţială trimisă de europeni va ajunge în preajma perechii de asteroizi Didymos, denumită aşa de Uniunea Astronomică Internațională.

Dumitru Prunariu, trimis in spatiu
Dumitru Prunariu, trimis in spatiu

Ce este Didymos

Didymos este un sistem de asteroizi binari din apropierea Pământului, ce a fost numit după cuvântul grecesc pentru „gemeni”. Corpul principal al sistemului măsoară aproximativ 780m de lățime, iar luna sa, ce nu avea nume până acum, are un diametru de aproximativ 160m, aproximativ dimensiunea Marii Piramide din Egipt.

Misiunea “Hera” a celor de la ESA va investiga efectele impactului DART asupra perechii de asteroizi Didymos, atât a asteroidului “lovit”, cât și asupra asteroidului principal.

”Asteorizii ne-au dat mereu multă bătaie de cap”

Dumitru Prunariu adaugă că cel mai probabil impactul navetei DART asupra asteroidului mai mic, botezat “Dimorphos” să îi modifice acestuia orbita, dar şi să creeze un crater semnificativ, ce va fi studiat de nava spațială “Hera”, care va ajunge acolo cel mai probabil în 2024.

Impactul navetei “DART” va fi înregistrat de un CubeSat Italian, LICIACube, ce va fi lansat de pe misiunea NASA cu câteva zile înainte. De asemenea,  diverse telescoape de pe suprafața Pământului și din spațiu vor analiza constant efectele pe termen mai lung ale impactului dintre nava spaţială şi asteroidul în cauză.

“Asteorizii ne-au dat mereu multă bătaie de cap. Să ne amintim doar de cel căzut în Yucatan, cu milioane de ani în urmă, ce a condus la dispariţia dinozaurilor. Iar celor care încă sunt sceptici, le reamintesc de cazul asteroidului căzut în zona Urali, deasupra oraşului Celeabinsk, de doar 15 metri şi o greutate probabilă de 10.000 tone.

Au fost aproape 1000 de răniţi, iar unda de şoc resimţită cu multă, multă putere pe o suprafaţă întinsă!”, conchide Dumitru Prunariu.

Urmăriți Impact.ro și pe