Un an de la asaltul asupra Capitoliului. Joe Biden, atac dur la adresa lui Donald Trump: „O amenințare pentru democrația noastră”

Beatrice Dumitru 06.01.2022, 15:48
Un an de la asaltul asupra Capitoliului. Joe Biden, atac dur la adresa lui Donald Trump: „O amenințare pentru democrația noastră”

Asaltul asupra Capitoliului va fi definitoriu pentru SUA și pentru democrația din această țară. La un an de la evenimentele violente, Joe Biden le transmiste un avertisment compatrioților săi. „Trebuie să decidem astăzi ce națiune vom fi”, va spune președintele american într-un ndiscurs pe care îl va susține la Capitoliu.

„Trebuie să decidem astăzi ce națiune vom fi”

În timp ce camerele reunite ale Congresului american urmau să valideze victoria lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale, cu 306 de voturi la 232. susținătorii lui Donald Trump luau cu asalt Capitoliul, inima democrației americane, fiind convinși că rezultatul alegerilor fusese trucat.

La un an de la atacul violent, Joe Biden le transmite compatrioților săi că SUA nu pot permite ca „violența politică să devină o normă”. În asaltul de la Capitoliu și-au pierdut viața patru civili și un polițist,, iar 140 de forțe de ordine au fost rănite.

 Un an de la asaltul asupra Capitoliului. Joe Biden, atac dur la adresa lui Donald Trump: „O amenințare pentru democrația noastră”
„Șamanul QAnon”, unul dintre susținătorij lui Donald Trump.

Trebuie să decidem astăzi ce națiune vom fi. Vom fi o națiune care acceptă violența politică ca normă? Vom fi o națiune care le permite oficialilor partizani să răstoarne voința poporului exprimată legal? Oare vom fi o națiune care nu trăiește în lumina adevărului, ci în umbra minciunii? Nu ne permitem să devenim genul ăsta de națiune”, va spune Joe Biden în discursul pe care îl va susține pentru a comemora evenimentele din 6 ianuarie 2021, comunicat de Casa Albă și preluat de Reuters.

Joe Biden, despre amenințarea pe care o reprezintă fostul președinte

Casa Albă a mai precizat că Joe Biden va face și comentarii care îl vizează pe fostul președinte Donald Trump. Acesta se bucură în continuare de o mare popularitate printre alegătorii republicani și a sugerat că ar putea candida la alegerile prezidențiale din 2024.

Joe Biden va fi foarte clar cu privire la amenințarea pe care o reprezintă fostul președinte pentru democrația noastră și la modul în care Donald Trump lucrează, în mod constant, pentru a submina valorile americane de bază și statul de drept”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki.

De asemenea, Joe Biden va sublinia „responsabilitatea deosebită” a lui Donald Trump pentru violențele din timpul asaltului asupra Capitoliului. Președintele SUA „vede 6 ianuarie drept încununarea tragică a cee ce a făcut patru ani de președinție a lui Trump acestei țări”.

Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, a precizat că, acum, clădirea Capitoliului este mai bine păzită decât în urmă cu un an, dar democrația rămâne vulnerabilă.

Insurecția nu va fi o aberație. Ar putea deveni normă, dacă Congresul nu abordează „cauzele fundamentale” ale zilei de 6 ianuarie prin reforme electorale, a spus democratul Schumer.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...