Ultimă oră! Teodor Meleșcanu ar putea rămâne fără funcția de președinte al Senatului. Motivele din spatele acestei decizii

Raluca Juncu 22.01.2020, 16:38
Ultimă oră! Teodor Meleșcanu ar putea rămâne fără funcția de președinte al Senatului. Motivele din spatele acestei decizii

Judecătorii de la Curtea Constituțională a României (CCR) au decis, miercuri că alegerea lui Teodor Meleșcanu în funcția de Președinte al Senatului nu s-a realizat în mod constituțional. Această sesizare a fost făcută de reprezentanții din Parlament ai formațiunilor PNL, ALDE, PMP și UDMR.

Teodor Meleșcanu ar putea fi demis de la președinția Senatului României

Teodor Meleșcanu și-ar putea pierde funcția de Președinte al Sentatului întrucât mai multe partide politice din Parlament, alături de alți senatori neafiliați au făcut o sesizare la CCR de neconstituționalitate cu privire la numirea sa în funcție, pe data de 10 septembrie 2019. Sesizarea de neconstituționalitate a fost realizată pentru a analiza dispozițiile Hotărârii Senatului nr.36/ 2019 pentru alegerea președintelui Senatului.


În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea şi a constatat că Hotărârea Senatului nr.36/2019 pentru alegerea președintelui Senatului este neconstituţională. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Senatului.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea şi a constatat că Hotărârea Senatului nr. 36/2019 pentru alegerea preşedintelui Senatului este neconstituţională”, se precizează într-un comunicat oficial al CCR.

De precizat faptul că CCR a avut în vedere mai multe sesizări cu privire la acest aspect, una pentru 27 noiembrie 2019 care a fost amânată pe 11 decembrie, iar ulterior, din nou amânată până astăzi, 22 ianuarie.

Ce nu s-a respectat din Regulamentul de alegere al Președintelui Senatului

Judecătorii Curții Constituționale au stabilit deja că nu au fost respectate prevederile legale regulamentului Sentatului. Cum s-a ajuns aici?
Teodor Meleșcanu a fost ales în actuala funcție pe 10 septembrie 2019, la propunerea PSD, deși nu făcea parte în acel moment din grupul parlamentar PSD.
În schimb, ALDE, partidul de care aparținea Teodor Meleșcanu, avea propriul candidat desemnat pentru aceeași funcție.
Regulamentul prevede că fiecare grup din Parlament are voie să susțină un singur candidat.

Ca urmare a alegerii lui Teodor Meleșcanu la președinția Senatului, cu susținerea PSD, fostul ministru de Externe a fost exclus din ALDE și s-a afiliat ulterior alegerii grupului parlamentar PSD, dar acest lucru nu a contat pentru judecătorii CCR, potrivit Digi24.

Totuși, Meleșcanu a declarat în urmă cu puțin timp că acesta nu va demisiona, până când decizia CCR nu va fi publicată în Monitorul Oficial și până când nu vor fi expuse motivele pentru care judecătorii Curții Constituționale au decis neconstituționalitatea din alegerea sa la șefia Senatului.

„Până la motivarea pubicată în Monitorul Oficial, eu îmi asum toate prerogativele pe care le am. După publicare vom face consultările politice necesare pentru a găsi cea mai bună soluție”, susține preșdintele Senatului.

Mai mult, Teodor Meleșcanu este cercetat de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc
pentru dezinformările privind Revoluţia din 1989, unde ar fi dezinformat diplomaţii de acolo privind reprimarea revoluţiei de la Timişoara.

Urmăriți Impact.ro și pe