Ultimă oră de la CCR! Ce s-a decis în legătură cu pensiile speciale

Raluca Juncu 14.07.2020, 15:03
Ultimă oră de la CCR! Ce s-a decis în legătură cu pensiile speciale

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis marți ce se va întâmpla cu pensiile speciale. După discuții îndelungate și amânate în repetate rânduri, legea care prevede impozitarea cu 85% a pensiilor speciale nu a ajuns la final.

Ce se întâmplă cu pensiile speciale. Decizia CCR

CCR a dezbătut marți legea care prevede impozitarea cu 85% a pensiilor speciale, adoptată de Parlament pe 17 iunie, care a fost atacată ulterior de Avocatul Poporului și Înalta Curte de Casație și Justiție. Magistrații au amânat însă până pe 30 septembrie dezbaterea privind sesizările depuse pe legea privitoare la pensiile speciale.

Renate Weber, Avocatul Poporului a contestat legea privind impozitarea cu până la 85% a tuturor pensiilor speciale din România.

„Sunt două chestiuni. Pe de o parte, este vorba despre faptul că e o inechitabilă aşezare a sarcinilor fiscale. Se numeşte taxarea unor pensii. În realitate avem de-a face cu o impozitare, fiindcă taxele ţi le impune statul când îţi oferă un serviciu (…)

În plus, vine această taxare de 10% pentru aceste pensii între 2001 şi 7000 de lei şi de 85% de peste 7001 lei. Ori există un principiu foarte clar al nediscriminării care spune că toata lumea trebuie să fie tratată egal. Aici nu vorbim de un impozit progresiv pe toate veniturile, ci doar pe o categorie, ori aşa ceva, în opinia noastră, este neconstituţional”, a declarat Renate Weber, potrivit Mediafax.

Luna trecută, Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a votat impozitarea tuturor pensiilor speciale, cu până la 85%. Au fost 307 voturi pentru și doar un singur vot împotrivă.

Potrivit actului normativ votat în Parlament, pensiile speciale care se încadrează între 2.000 și 7.000 de lei vor fi impozitate cu 10%, iar celor care depășesc 7.000 de lei li se va aplica un impozit de 85%. Sunt luate în calcul în acest proces și indemnizațiile speciale oferite magistraților și militarilor. Reprezentanții USR spuneau atunci că proiectul legislativ impozitează toate pensiile, nu doar pe cele speciale, ceea ce înseamnă că și pensiile contributive și cele din pilonul 2 și 3 vor fi afectate.

 

Sursa foto: Inquam Photos/George Calin 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI