Actorul Toma Caragiu s-a stins din viață pe 4 martie 1977, trupul său fiind găsit, după șase zile, de soldații salvatori, sub dărâmăturile blocului Continental. Gheorghe Turda ne-a povestit, în exclusivitate pentru Impact.ro, despre ultima lor întâlnire. Cu o seară înainte de tragedie, Toma îl rugase să-i cumpere țigări de lux de la barul de noapte Continental, unde solistul cânta seară de seară.
Gheorghe Turda își amintește ca ieri de ultima discuție purtată cu Toma Caragiu, actorul care s-a stins din viață la cutremurul din 4 martie 1977:
„Toma Caragiu obișnuia, seară de seară, să își plimbe câinele, un caniș simpatic. El locuia deasupra noastră, în acel bloc care, din păcate, s-a prăbușit la cutremur.
Mă ruga mereu să îi cumpăr de la bar câte un pachet de Kent, se vindea pe lei, era de altfel singurul bar din centrul Bucureștiului unde se vindeau țigările Kent la liber, un pachet costa între 80 și 100 de lei. Cu o seară înainte de marele cutremur, mai exact pe 3 martie 1977, Toma Caragiu m-a rugat așa: „Măi, Ghițucă, cumpără-mi și mie un poc, un pachet de Kent, până mă întorc, mă duc să îmi plimb câinele”.
Eu l-am așteptat cu Kentul, el mi-a dat banii și ne-am salutat de seară bună”, povestește, cu tristețe, Gheorghe Turda, exclusiv pentru Impact.ro.
Gheorghe Turda susține că a fost, de fapt, de două ori la un pas de moarte, la acel cutremur devastator, de 7, 2 grade pe scara Richter, care a răpit peste 1.500 de suflete:
„N-am mai mers în seara aceea, pe 4 martie 1977, la bar, pentru că voiam să-mi văd apartamentul meu nou din Balta Albă. Apoi, când am auzit ce s-a întâmplat, am fugit repede în centru. Am văzut blocul prăbușit și m-am îngrozit.
Puteam muri și eu, acolo, strivit. După vreo săptămână, au găsit și resturile hainelor mele de scenă, păstrate la local, pantalonii și brâul din piele, erau prăfuite, mucegăite, ude. Soldații mi-au găsit și clopul, dar l-am dăruit lor. În plus, trebuia să mă mut în locul solistei Doinei Badea, și ea moartă la acel cutremur.
N-am putut face schimb de locuință până pe 4 martie pentru că primarul de la acea vreme, care trebuia să îi dea ei repartiție în Centrul Civic, o programase în luna mai. Dacă eram la bar muream, dacă mă mutam în locul Doinei Badea muream și acum aș fi fost de mult oale și ulcele. M-a iubit Dumnezeu!”.
Gheorghe Turda ne-a dezvăluit și câți bani câștiga, în anii comunismului, din cele două locuri, fiind solist și la Rapsodie, dar și la Barul Continental, unde se aduna, seară de seară, toată crema lumii artistice:
„Cântam la Rapsodia, seară de seară, iar de la ora 22.00 aveam recital la barul de noapte Continental. Luam de acolo încă un salariu, în jur de 3.000 de lei pe lună, câștigam cu totul cam 7.000 de lei lunar. Am investit toți banii câștigați în familie, în copii. Am făcut investiții importante în educația copiilor mei”.
Ion Caramitru povestea, în urmă cu 13 ani, despre tragedia în care s-a stins din viață bunul său prieten Toma Caragiu:
„Mi-am dat seama că era în casă, iar blocul lui ştiam că se prăbuşise. Am fugit acolo. Toma stătea la etajul 2, iar blocul se prăbuşise până la nivelul etajului 3. Acolo am găsit câinele lui, un câine frumos, care era în casă, dar Toma nu era.
Pe masă se aflau 4 pahare de whisky şi apă minerală, deci au fost patru persoane. Uşa spre casa scărilor era blocată. Am pus urechea acolo şi am auzit gemete. Am strigat după el, dar nu am primit niciun răspuns. A durat 6 zile si 6 nopți până a fost dezgropat. De acolo au fost scoase, se pare, 120 de cadavre. Toma a fost găsit căzut pe spate.
Îmi aduc aminte că l-am văzut, cu ochelarii căzuţi pe lângă el, ochelari la care ținea foarte mult, primiți de la Liviu Ciulei. Peste el, îmbrăţişaţi de altfel, era regizorul care venise în vizită la el, Alexandru Bocăneţ, da… Probabil s-au luat în braţe în disperare şi au murit aşa, împreună…”, dezvăluia atunci regretatul Ion Caramitru, pentru libertatea.ro.
Citește și: Cutremurul din 1977, detalii mai puțin știute. Unde se afla Ceaușescu când a avut loc seismul