UEFA s-a supărat pe federația maghiară. Documentul prin care vecinilor li s-au cerut explicații pentru scandalul „Ungaria mare”

Beatrice Dumitru 23.03.2023, 19:06
UEFA s-a supărat pe federația maghiară. Documentul prin care vecinilor li s-au cerut explicații pentru scandalul „Ungaria mare”

UEFA a trimis o scrisoare către Federația de Fotbal din Ungaria, după ce s-a vehiculat informația că forul de la Nyon ar fi aprobat solicitarea prin care se poate afișa steagul Ungariei Mari pe stadioane. Însă Ungara nu dă înapoi și spune că drapelul poate fi folosit de suporteri la meciurile internaționale. Ce a transmis UEFA.

Scrisoare trimisă de UEFA federației de la Budapesta

Federația de Fotbal din Ungaria (MLSZ) anunțase că a primit acordul UEFA pentru ca, la meciurile internaționale, fanii să poată afișa steaguri și bannere cu harta Ungariei Mari. Însă lucrurile nu stau deloc așa și UEFA a reacționat imediat.

Concret, Theodore Theodoridis, secretar general al UEFA, a semnat o scrisoare în care precizează faptul că nu și-a dat în niciun moment acceptul pentru afișarea steagului Ungariei Mari, iar forul de la Budapesta este avertizat că va suporta consecințe disciplinare dacă pe stadioane se vor afișa astfel de steaguri sau bannere. Scrisoarea îi este adresată lui Marton Vagi, secretarul general al Federației de la Budapesta.

UEFA s-a supărat pe federația maghiară. Documentul prin care vecinilor li s-au cerut explicații pentru scandalul „Ungaria mare”
Viktor Orban cu fularul cu harta Ungariei Mari.

„Dragă domnule Vagi,

În legătură cu precedenta noastră corespondență din 20 martie 2023, cu referire la folosirea de steaguri sau bannere care să conțină simboluri ca „Ungaria Istorică” și „Ungaria Mare” în cadrul meciurilor UEFA. Spre surprinderea noastră totală, am aflat de existența mai multor știri care prezintă un acord dat de UEFA pentru folosirea acestor steaguri și bannere la competițiile pe care le organizează.

Pentru a evita orice dubiu, vrem să clarificăm faptul că UEFA nu a aprobat afișarea unor astfel de steaguri și bannere. Mai mult, așa cum am menționat în scrisoarea precedentă, prezența unor asemenea bannere poate aduce consecințe pe linie disciplinară. De aceea, vă recomandăm ferm să urmați pașii necesari pentru a împiedica afișarea acestor steaguri sau banenre la orice meci organizat de UEFA.
În ultimul rând, așa cum am menționat și în scrisoarea anterioară, va fi de competența organismelor disciplinare independente să evalueze și să impună eventuale sancțiuni în acord cu regulile UEFA”, se precizează în scrisoarea trimisă de UEFA forului de la Budapesta și obținută de Playsport.

Ungaria nu dă înapoi

După ce UEFA a lămurit situația afișării steagului Ungariei Mari pe stadioane, Federația de Fotbal de la Budapesta a anunțat într-un comunicat de presă că drapelul va putea fi folosit de către fani la viitoarele meciuri, precizând că decizia a fost aprobată doar de Federația de Fotbal de la Budapesta și nu de UEFA.

Federația Maghiară de Fotbal a anunțat, în primă înstanță, că UEFA a aprobat introducerea de bannere care să înfăţişeze o hartă a Ungariei istorice la meciurile echipei naţionale.

Înainte de 1918, în granițele Ungariei erau incluse regiuni din afara statului maghiar de astăzi, precum Transilvania, dar şi regiuni din Slovacia, Croaţia, Serbia, Ucraina şi Slovenia. După Tratatul de la Trianon, care a avut loc pe 4 iunie 1920, Ungaria a pierdut 72% din teritoriu și două treimi din populație, aproximativ 3 milioane de locuitori.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...