„Scandalul Ungaria Mare”. Federația maghiară de fotbal, acuzată că a mințit. Reacția fără precedent de la București

Mihnea Tălău 22.03.2023, 15:53
„Scandalul Ungaria Mare”. Federația maghiară de fotbal, acuzată că a mințit. Reacția fără precedent de la București

Un nou scandal pe axa România – Ungaria. Federația Maghiară de Fotbal (MLSZ) a anunțat marți că UEFA și FARE (gruparea împotriva discriminării în fotbalul european), permit utilizarea textilelor care înfățișează harta istorică a Ungariei, la meciurile echipei naționale. La rândul său FRF consideră că omologii lor de la Budapesta au mințit. Și Guvernul României a luat poziție.

Ce spune UEFA în legătură cu anunțul Federației Maghiare de Fotbal

„Decizie: MLSZ permite introducerea textilelor care înfățișează harta istorică a Ungariei”, că la următoarele două meciuri ale naționalei maghiare, cu Estonia și Bulgaria, de la Budapesta, fanii vor putea afișa inscripții cu harta Ungariei Mari”, se lăuda forul de la Budapesta pe site-ul său.

Minciuna maghiarilor a fost ușor demontată. Printr-un comunicat remis miercuri, FRF contrazice variantă lansată ieri de Federația Maghiară de Fotbal, care susținuse că UEFA și FARE îi permit utilizarea hărții Ungariei Mari la meciurile echipei naționale.

FRF a cerut un punct de vedere de la UEFA în legătură cu anunțul Federației Maghiare de Fotbal.

„UEFA nu a autorizat afișarea simbolurilor menționate de Federația Maghiară de Fotbal la meciurile organizate la nivel European”, anunță FRF, în urma răspunsului dat de UEFA.

Federația noastră consideră că Federația Maghiară de Fotbal a mințit

FRF consideră că revizionismul nu are ce căuta în fotbal, iar afișarea unor astfel de simboluri reprezintă o abatere de la reglementările UEFA, și dacă va fi cazul va semnala orice abatere comisiilor disciplinare.

„Ca urmare a răspunsului primit de la UEFA, facem următoarele precizări:

UEFA nu a autorizat și nu va autoriza afișarea simbolurilor menționate de Federația Maghiară de Fotbal la meciurile organizate la nivel European.

Considerăm că Federația Maghiară de Fotbal a greșit făcând anunțul respectiv întrucât afișarea acestor simboluri reprezintă o abatere de la prevederile Regulamentului Disciplinar UEFA (mesaje cu conținut provocator și/sau politic), iar FRF va sesiza cu siguranță comisiile disciplinare, dacă va fi cazul.

Federația Română de Fotbal amintește că revizionismul nu este acceptat în fotbal și are încredere în comisiile disciplinare UEFA că vor sancționa afișarea acestui simbol cu potențial de incitare la ură și violență la meciurile din competițiile europene”, se arată în comunicatul de pe frf.ro, scrie gsp.ro.

Reacția Guvernului României

Clasa politică românească a intervenit și ea în scandalul steagului Ungariei Mari. Astfel, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a precizat referitor la scandalul afişării hărţii Ungariei Mari la meciuri, că nu este bine să fie amestecat sportul cu politica.

El a salutat reacţia FRF şi UEFA care nu a autorizat şi nu va autoriza afişarea simbolurilor menţionate de Federaţia Maghiară de Fotbal la meciurile organizate la nivel european.

„Am văzut această alegaţie care a fost publicată şi în diverse medii de presă din România. În egală măsură sunt la curent şi cred că e bine ca opinia publică să cunoască acest lucru, ceea ce a comunicat oficial Federaţia Română de Fotbal, după ce în prealabil a verificat această informaţie la nivelul UEFA, iar forul european a anunţat că nu există o astfel de autorizare, un astfel de acord.

Ca atare, sigur făcând această precizare că nu este bine să amestecăm sportul cu politica şi din această perspectivă lucrurile ar trebui să fie clare, nu există din datele pe care le avem şi iată confirmarea a venit foarte prompt. Ca atare, rămâne să ne bucurăm de sport pe teren şi să ţinem politica în afara acesteia, în orice caz nu în parametrii pe care înţelegem că nici UEFA nu îi acceptă”, a afirmat Dan Cărbunaru, potrivit News.ro.

Premierul maghiar Viktor Orban a agitat tema ”Ungariei Mari”

Cel care a dat tonul scandalului este chiar premierul maghiar Viktor Orban, care a fluturat un fular cu harta „Ungariei Mari” în noiembrie 2022, la un meci al naționalei șării sale.

„Ungaria Mare” este o idee politică revizionistă care presupune ca Ungaria să revină la frontierele avute înainte de 1918 sau ca maghiarii din țările vecine să reintre în sfera de influență a Budapestei.

Harta Ungariei Mari cuprinde o parte din România, dar și regiuni din Slovacia, Croația, Serbia, Ucraina și Slovenia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...