UE interzice majoritatea petrolului rusesc. Zelenski consideră că situația din Donbas este „extrem de dificilă”

Elena Avramescu 31.05.2022, 06:49
UE interzice majoritatea petrolului rusesc. Zelenski consideră că situația din Donbas este „extrem de dificilă”

În cea mai dură sancțiune a blocului asupra Moscovei de la invazia Ucrainei în urmă cu trei luni, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că interdicția convenită la un summit UE de la Bruxelles va acoperi imediat peste două treimi din importurile de petrol din Rusia și va reduce o „sursă imensă” de finanțare pentru mașina sa de război.

UE a decis interzicerea importurilor de petrol rusesc către blocul celor 27 de națiuni

Liderii Uniunii Europene au convenit luni să interzică majoritatea importurilor de petrol rusesc către blocul celor 27 de națiuni, în timp ce forțele ucrainene și ruse se luptau la periferia Sievierodonetsk, ultimul oraș încă deținut de Kiev în provincia strategică Lugansk a Ucrainei.

Liderii au spus că au convenit să reducă 90% din importurile de petrol din Rusia până la sfârșitul acestui an, cu scutiri pentru Ungaria, o țară fără ieșire la mare care se bazează în mare măsură pe țițeiul din Rusia, și alții îngrijorați de impactul economic al interdicției.

Liderii UE au convenit, de asemenea, să retragă cea mai mare bancă rusă, Sberbank, din sistemul SWIFT și să interzică încă trei radiodifuzori de stat rusi, a adăugat Michel.

Anunțul a venit în timp ce Rusia a presat atacurile în regiunea Donbas din estul Ucrainei, unde președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că situația rămâne „extrem de dificilă”.

Rusia a încercat să pună mâna pe întregul Donbas, format din Lugansk și Donețk, pe care Moscova le revendică în numele împuterniciților separatiști.

Capturarea orașelor gemene Sievierodonetsk și Lysychansk de pe malul râului Siverskyi Doneț ar oferi Moscovei controlul efectiv asupra Luhanskului și ar permite Kremlinului să declare o formă de victorie după mai mult de trei luni de război.

Dar concentrându-se pe o bătălie pentru un singur oraș mic, Rusia ar putea lăsa un alt teritoriu deschis contraatacurilor ucrainene.

Kievul a declarat că forțele sale au împins trupele rusești în poziții defensive în Andriyivka, Lozove și Bilohorka, sate de pe malul de sud al râului Inhulets, care formează granița provinciei Herson, unde Moscova încearcă să-și consolideze controlul.

Razboi in Ucraina

Ucraina a cerut Occidentului să trimită mai multe arme cu rază lungă de acțiune, dar președintele american Joe Biden a spus că Washingtonul nu va trimite Ucrainei sisteme de rachete care să ajungă în Rusia, o decizie pe care vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a numit-o „rațională”.

Zelenski a spus că forțele ruse au bombardat din nou orașul de nord-est Harkiv, precum și regiunea de graniță Sumi, care a fost lovită din interiorul Rusiei.

Obuzele rusești au redus o mare parte din Sievierodonetsk la ruine, dar apărarea ucraineană a încetinit campania mai largă a Rusiei în regiunea Donbas.

Guvernatorul de la Lugansk, Serhiy Gaidai, a declarat că trupele ruse au înaintat în marginile de sud-est și nord-est ale Sievierodonețkului, dar forțele ucrainene le-au alungat din satul Toshkivka spre sud, ceea ce ar putea împiedica o împingere de a încercui zona.

„Ei folosesc aceeași tactică din nou și din nou. Ei bombardează câteva ore, timp de trei, patru, cinci ore, la rând și apoi atacă. Cei care atacă mor. Apoi bombardarea și atacul urmează din nou și așa mai departe până când sparg undeva”, relatează Reuters.

Liderul Republicii Populare Luhansk, susținută de Moscova, Leonid Pasechnik, a declarat agenției de presă Tass că o treime din Sievierodonetsk este „deja sub controlul nostru”.

Președintele rus Vladimir Putin, în discuții cu președintele turc Tayyip Erdogan, a declarat că Rusia este pregătită să faciliteze exporturile de cereale din porturile ucrainene în coordonare cu Turcia, potrivit Kremlinului.

Liderii occidentali au mustrat Rusia pentru blocarea porturilor ucrainene, provocând creșterea vertiginoasă a prețurilor cerealelor și altor mărfuri. Organizația Națiunilor Unite a declarat că o criză alimentară globală se adâncește și a încercat să încheie un acord pentru a debloca exporturile de cereale ale Ucrainei.

Putin a spus că dacă sancțiunile ar fi ridicate, Rusia ar putea exporta volume semnificative de îngrășăminte și produse agricole.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...