UE ar putea anunța embargo asupra petrolului din Rusia. Când este așteptată decizia, conform presei occidentale

Iancu Andreea 29.04.2022, 23:30
UE ar putea anunța embargo asupra petrolului din Rusia. Când este așteptată decizia, conform presei occidentale

În contextul războiului din Ucraina, care se desfășoară de mai bine de 60 de zile deja, Uniunea Europeană ia în considerare o măsură decisivă. Asupra petrolului din Rusia ar putea să fie stabilit un embargo, susțin mai multe surse occidentale. Această mutare ar putea să cântărească din greu asupra conflictului armat de pe teritoriul ucrainean.

UE ar putea stabili embargo asupra petrolului din Rusia

Statele membre ale Uniunii Europene au impus numeroase sancțiuni asupra Rusiei, după ce președintele Vladimir Putin a anunțat debutul „operațiunii militare speciale” din Ucraina, în încercarea de a opri conflictul. Deocamdată, înghețarea averilor principalilor oligarhi și restricțiile financiare aplicate statului rus nu au reușit să stopeze războiul. Totuși, UE ar putea avea un as în mânecă pentru sprijinul ucrainenilor, dacă ar stabili un embargo asupra petrolului din Rusia.

Conform publicațiilor occidentale, care citează surse oficiale ale Uniunii, statele membre ar putea aproba treptat regimul embargo pentru petrolul rusesc chiar de săptămâna viitoare. Decizia ar fi una care completează afirmațiile și angajamentele stabilite de UE și SUA cu privire la sprijinirea Ucrainei. Comisia Europeană ar putea înainta o propunere în acest sens, în urma negocierilor care ar urma să continue și în acest weekend.

UE ar putea anunța embargo asupra petrolului din Rusia
Uniunea Europeană pregătește un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Noi sancțiuni impuse statului condus de Vladimir Putin

Ambasadorii europeni ar trebui să își dea acordul pentru propunerea finală până la finalul săptămânii ce urmează, după întâlnirea care a avut loc miercuri. Embargoul asupra petrolului ar fi cea mai importantă măsură luată până acum, în cadrul celui de-al șaselea pachet de sancțiuni impuse de UE Rusiei, de la invazia Ucrainei. Totodată, noile restricții ar include și măsuri care vizează cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, precum și sancțiuni asupra unor personalități marcante, apropiate de Vladimir Putin.

Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, a confirmat intenția UE de a impune un embargo asupra petrolului, acesta precizând că „o anumită formă” de embargo este luată în considerare de către reprezentanții statelor membre.

„Lucrăm la un al şaselea pachet de sancţiuni şi una dintre problemele pe care le luăm în considerare este o formă de embargo asupra petrolului. Când impunem sancţiuni, trebuie să facem acest lucru într-un mod care să maximizeze presiunea asupra Rusiei, minimizând în acelaşi timp daunele colaterale asupra noastră”, a spus Dombrovskis.

UE ar putea anunța embargo asupra petrolului din Rusia
Efectele embargoului asupra petrolului din Rusia

Ce efecte ar genera embargoul asupra petrolului rusesc

Principala problemă cu care s-au confruntat statele occidentale în stabilirea sancțiunilor care vizează petrolul din Rusia a fost aceea că aceste restricții ar putea duce la creșterea prețului mărfurilor, afectând deopotrivă economia Europei și generând o creștere a veniturilor Moscovei. Față de gazele naturale, care sunt comercializate prin conducte speciale ce nu pot fi deviate, petrolul rusesc poate fi vândut oricărui client.

Embargoul complet asupra petrolului rusesc ar putea opri însă războiul în numai o lună, susține Andrei Illarionov, un fost consilier economic șef al președintelui rus Vladimir Putin. Acesta a făcut unele precizări pentru CNN, menționând că această decizie ar influența decisiv și rapid războiul din Ucraina.

„Cred că este un instrument nemilitar foarte important pentru a influența procesul de luare a deciziilor la Kremlin. Motivul este foarte simplu. În acest moment, aproximativ 40% din toate veniturile bugetare din Rusia sunt reprezentate de veniturile directe din exportul de petrol și gaze din Rusia. Se va ține cont de veniturile directe și indirecte. În total, ar fi vorba probabil de aproape 60% din toate veniturile bugetului federal”, a declarat Illarionov la CNN.

Din punct de vedere economic, Europa, care este condusă de Germania și Italia, este afectată de creșterea prețurilor la gaze naturale și petrol. De asemenea, o interdicție totală asupra resurselor de energie ar elimina 3% din PIB-ul zonei euro anul viitor, potrivit Fondului Monetar Internaţional. Pe de altă parte, Germania a anunțat că va înceta importurile de petrol din Rusia până la finalul anului, a precizat recent ministrul german de Externe Annalena Baerbock.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...