UE a anunțat că pregătește achiziții comune de vaccinuri împotriva variolei maimuței. Țările cu cele mai multe cazuri

Beatrice Dumitru 27.05.2022, 09:56
UE a anunțat că pregătește achiziții comune de vaccinuri împotriva variolei maimuței. Țările cu cele mai multe cazuri

Numărul de cazuri confirmate de variola maimuței la nivel mondial depășeste 219 în afara țărilor în care boala este endemică, potrivit unui raport al Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. În Europa se înregistrează majoritatea cazurilor, 191, inclusiv 118 în țările Uniunii Europene. De aceea, blocul comunitar pregătește achiziții de grup de vaccinuri și alte tratamente împotriva variolei maimuței.

UE cumpără vaccinuri împotriva variolei maimuței

Organizația Mondială a Sănătății a numit cazurile de variola maimuței înregistrate în Europa o situație „atipică”, dar a precizat că este posibilă „oprirea” transmiterii bolii între oameni. De asemenea, a spus că este „un eveniment aleatoriu”, care ar putea fi explicat prin comportamentul sexual riscant la două evenimente care s-au desfășurat în Spania și Belgia.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru sănătate Stefan De Keersmaecker a declarat că organismul european HERA (Autoritatea pentru răspuns în situații de urgență în sănătate) „colaborează cu statele membre și producătorii pentru a procura vaccinuri și tratamente împotriva variolei maimuței”, iar procedurile exacte `vor fi stabilite cu statele membre în următoarele zile”, informează Le Figaro.

UE pregătește achiziții comune de vaccinuri împotriva variolei maimuței. Prima țară care s-a înscris pe listă
În Europa, numărul cazurilor de variola maimuței depășește 200.

În trei țări, cele mai multe cazuri

Spania a anunțat deja că intenționează să achiziționeze vaccinuri Imvanex și antivirale Tecovirimat printr-o achiziție de grup a Uniunii Europene. Imvanex, produs de Bavarian Nordic, este un vaccin de generația a 3-a (vaccin viu nereplicabil, adică care nu se reproduce în organismul uman) autorizat în Europa din 2013 și recomandat împotriva variolei la adulți.

În prezent, trei țări concentrează majoritatea cazurilor confirmate: Regatul Unit, prima țară în care au fost observate cazuri neobișnuite la începutul lunii mai (71), Spania (59) și Portugalia (37), potrivit ECDC.

Majoritatea cazurilor sunt bărbați tineri, identificându-se ca bărbați care fac sex cu bărbați. Nu au fost decese”, potrivit agenției europene cu sediul la Stockholm.

Vaccinarea va fi limitată

ECDC consideră că probabilitatea de contagiune pe scară largă este „foarte scăzută”, dar, pe de altă parte, este „mai mare” la persoanele cu mai mulți parteneri sexuali. UE a achiziționat la comun miliarde de doze de vaccinuri anti-covid pentru statele sale membre, dar cu variola maimuței situația este diferită, potrivit lui De Keersmaecker.

Vaccinarea împotriva variolei maimuței va fi limitată la cazuri foarte speciale, deoarece transmisibilitatea și riscul asociat virusului nu sunt comparabile cu cele ale Covid-19”, a spus el.

Boala, mai puțin periculoasă decât variola, eradicată de aproximativ 40 de ani, este endemică în 11 țări din Africa de Vest și din Africa Centrală. Se manifestă mai întâi prin febră mare și evoluează rapid într-o erupție cutanată, cu formarea de cruste.

Urmăriți Impact.ro și pe