Ucraina va fi aprovizionată cu energie de pe teritoriul României. Peste un milion de oameni vor beneficia de ajutor

Beatrice Dumitru 26.01.2023, 22:40
Ucraina va fi aprovizionată cu energie de pe teritoriul României. Peste un milion de oameni vor beneficia de ajutor

Ucraina va primi curent electric de pe teritoriul României, din Marea Neagră, iar Turcia a găsit soluția pentru a salva sistemul energetic din fosta republică sovietică, invadată de Rusia pe 24 februarie 2022. Primul pas a fost făcut, iar Kievul și Ankara au semnat un memorandum de înțelegere în acest sens.

Cum va primi Ucraina energie din România

Traderul ucrainean de energie cu capital de stat ECU și operatorul turc de centrale electrice plutitoare Karpowership au semnat pe 26 ianuarie un memorandum de înțelegere, pentru dezvoltarea și finanțarea unui proiect pentru a alimenta cu energie electrică peste un milion de gospodării din Ucraina.

Astfel, compania turcă Karpowership vrea să aducă în Marea Neagră românească centrale plutitoare pentru a furniza 300-400 MW de electricitate Ucrainei. Centralele plutitoare ar urma să fie amplasate în spațiiele maritime ale României și Republicii Moldova, cu conectarea acestora la rețeaua electrică a Ucrainei prin linii de transmisie, iar cele două companii au anunțat că vor discuta cu autoritățile de la București și Chișinău despre această posibilitate.

Ucraina va fi aprovizionată cu energie de pe teritoriul României. Peste 1 milion de oameni vor beneficia de ajutor
Turcis vrea să amplaseze centrale electrice plutitoare în Marea Neagră pentru Ucraina.

Sistemul energetic al Ucrainei a suferit 12 atacuri masive din partea Rusiei, ceea ce a dus la deteriorarea infrastructurii sale de generare a energiei și la penurii de electricitate. În timp ce războiul continuă, construirea de noi unități de energie pentru a recupera capacitatea de generare pierdută sau avariată nu este o opțiune fezabilă și trebuie să căutăm soluții inovatoare la criza actuală”, a declarat Vitaly Butenko, directorul general al ECU, potrivit Profit.ro.

Ce sunt cetralele electrice plutitoare

Karpowership și-a arătat disponibilitatea de a alimenta cu energie electrică produsă de centrale electrice plutitoare atât Ucraina, cât și statele din Uniunea Europeană care se confruntă cu deficite. Compania turcă deține o flotă de 36 de nave-centrale electrice, cu o capacitate totală de 6 GW, și operează deja în Africa, în Noua Caledonie și în Brazilia și este în discuții cu mai multe state europene pentru a furniza până la 2 GW de energie electrică prin intermediul navelor de alimentare.

Centrale electrice plutitoare sunt nave uriaşe care ard gaze naturale lichefiate, păcură cu un conţinut redus de sulf sau motorină bio pentru a produce electricitate. Navele conectează centrala electrică de la bord cu o staţie electrică de la mal şi au nevoie de aproximativ un kilometru de cabluri pentru a deveni operaţionale. Compania turcă susţine că vasele sale pot furniza energie electrică la un preţ cuprins între 20 şi 25 de eurocenţi pe kilowatt oră.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...