Consiliul de administrație al Băncii Mondiale a aprobat marți o finanțare suplimentară de 1,49 miliarde de dolari pentru Ucraina, pentru a contribui la plata salariilor lucrătorilor guvernamentali și sociali, mărind astfel sprijinul total promis de bancă la peste 4 miliarde de dolari.
Banca Mondială a precizat într-un comunicat că ultima finanțare este susținută de garanții de finanțare din partea Marii Britanii, Olandei, Lituaniei și Letoniei. De asemenea, proiectul este susținut de o finanțare paralelă din partea Italiei și de contribuții din partea unui nou fond fiduciar multidonator, scrie Reuters.
Pe 8 martie instituţia a aprobat un ajutor de trei miliarde cu o debursare imediată de 489 de milioane de dolari.
Ucraina a declarat că are nevoie de cel puțin 5 miliarde de dolari pe lună pe termen scurt pentru a-și menține guvernul în funcțiune în fața invaziei Rusiei din februarie și a luptelor care au blocat o mare parte din economia sa. Luna trecută, liderii din domeniul finanțelor din Grupul celor șapte democrații industriale au promis 9,5 miliarde de dolari pentru noi finanțări, ceea ce ridică sprijinul lor nemilitar la aproape 20 de miliarde de dolari.
Banca Mondială a colaborat cu țările donatoare pentru a utiliza diferitele sale programe de finanțare pentru a sprijini asistența medicală, educația, serviciile sociale, alimentarea cu energie electrică și apă și drumurile.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Serviciile de bază au fost „esențiale pentru a preveni deteriorarea în continuare a condițiilor de trai și a sărăciei în Ucraina, dincolo de suferințele provocate din cauza războiului”, a declarat directorul de țară pentru Europa de Est al Băncii Mondiale, Arup Banerji, într-o declarație.
Aceste servicii ar fi, de asemenea, „piatra de temelie a oricărei redresări și reconstrucții”, a adăugat Banerji.
Banca mondială a avertizat că războiul din Ucraina va provoca „cel mai mare șoc asupra prețurilor tuturor mărfurilor” din ultimii 50 de ani, Preţurile la alimente şi energie ar putea rămâne la un nivel ridicat până la sfârşitul anului 2024.