Ucraina, noi insistențe către Comitetului Internaţional Olimpic. Dorește ca sportivii ruşi să nu fie autorizaţi să participe la Jocurile Olimpice de la Paris

Elena Avramescu 12.04.2023, 13:58
Ucraina, noi insistențe către Comitetului Internaţional Olimpic. Dorește ca sportivii ruşi să nu fie autorizaţi să participe la Jocurile Olimpice de la Paris

Noi cerințe solicitate de Ucraina, care își dorește extrem de mult menţinerea presiunii asupra Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) pentru ca sportivii ruşi să nu fie autorizaţi să participe la Jocurile Olimpice de la Paris, la mai bine de un an de invazie rusă. Declarația a fost făcută marţi de către ministrul ucrainean al Sporturilor, potrivit AFP.

Ucraina vrea interdicție pentru sportivii ruşi la Jocurile Olimpice de la Paris

„Vom continua să facem presiuni şi probabil CIO va înţelege că atât timp cât este un război în Ucraina, revenirea sportivilor ruşi şi belaruşi nu este oportună Sperăm ca marile federaţii să rămână solidare cu ucrainenii şi să nu le permită să participe la competiţii internaţionale, între care Jocurile Olimpice, a adăugat ministrul ucrainean, care prezidează de anul trecut şi Comitetul Olimpic Ucrainean.

Trebuie să ne apărăm cauza. Noi nu am pierdut încă. Dar dacă se va întâmpla, va trebui să ne reunim federaţiile şi sportivii pentru a decide ce poziţie vom adopta. Jocurile Olimpice sunt cea mai importantă competiţie pentru un sportiv”, a declarat ministrul Vadim Gutţait, ținând să adauge că nu toate federaţiile ucrainene sunt în favoarea unui boicot al competiţiei.

Jocurile Olimpice de la Tokyo, in pericol
Jocurile Olimpice de la Paris

Tot ministrul a mai precizat că minim 237 de sportivi ucraineni au fost ucişi de la începutul invaziei ruse şi cel puţin 343 de baze sportive au fost distruse. În plus, CIO a recomandat reintegrarea sportivilor ruşi şi belaruşi în competiţiile internaţionale, însă doar sub drapel neutru şi cu titlu individual, cu condiţia ca aceştia să nu fi susţinut activ războiul din Ucraina.

Tot CIO urmează să decidă, la momentul potrivit, ce va face cu privire la posibila lor participare la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, pe care Ucraina, Polonia şi ţările baltice ameninţă să o boicoteze în cazul prezenţei Rusiei.

Se pare că preşedintele CIO a mai notat faptul că politica nu poate face parte din competiţiile sportive şi sportivii nu trebuie pedepsiţi pentru paşaportul lor.

SUA și NATO, scut la Marea Neagră împotriva trupelor ruse

Washington și aliații săi din cadrul NATO consideră că întreaga contracarare a influenței Rusiei la Marea Neagră este vitală pentru a-și menține influența asupra flancului sud-estic al Europei și pentru a asigura libera circulație a mărfurilor esențiale care circulă către piețele vulnerabile din Orientul Mijlociu și Africa.

Însă regiunea Mării Negre s-a regăsit la periferia strategiei Occidentului de a contracara Rusia, în loc să fie o componentă centrală a acesteia, conform unui număr major de factori de decidenți occidentali și legislatori americani. În prezent există o mișcare ascendentă la Washington, Bruxelles și în capitalele din regiune, care militează pentru plasarea Mării Negre în centrul strategiei NATO.

„Dacă îi permitem Rusiei să definească regulile în regiunea Mării Negre punem în pericol aliații și interesele noastre și tocmai de aceea Marea Neagră are nevoie de propria strategie cuprinzătoare pentru a ne asigura că [președintele rus Vladimir] Putin nu poate obține un punct de sprijin acolo”,a declarat senatorul american democrat Jeanne Shaheen pentru Foreign Policy.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...