Ucraina impune legea marțială. Kievul se teme și de o lovitură de palat orchestrată de Putin

Mihnea Tălău 24.02.2022, 16:01
Ucraina impune legea marțială. Kievul se teme și de o lovitură de palat orchestrată de Putin

După declanșarea războiului de către Rusia, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a decretat joi mobilizarea generală a trupelor ucrainene. Decretului preşedintelui Ucrainei „Cu privire la mobilizarea generală” a fost înaintat spre adoptare Radei Supreme (Parlamentul) a Ucrainei. Regimul de la Kiev se teme și de o lovitură de palat.

Lege marțială și frica de o lovitură de palat

Cu puțim timp înainte, Zelenski a impus legea marţială în întreaga ţară şi a întrerupt relaţiile diplomatice cu Rusia, ca urmare a agresiunii militare împotriva teritoriului ucrainean ordonată de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Prreședintele de la Kiev a subliniat, de asemenea, că armata ucraineană este angajată în „lupte grele” în întreaga ţară, din Donbas până în alte regiuni din est, nord şi sud şi a ordonat armatei sale să provoace ”cele mai mari pierderi posibile invadatorului rus”.

El a dat asigurări că banca de stat şi sistemul financiar ucrainean au resurse suficiente pentru a asigura apărarea statului şi interesele cetăţenilor ucraineni, scrie Agerpres.

Consilierului prezidenţial Oleksii Arestovici, a anunțat că cel puţin 40 de militari şi aproximativ zece civili ucraineni au fost ucişi în primele ore ale atacurilor armatei ruse în Ucraina. Aceste pierderi umane au fost cauzate în primul val de lovituri cu rachete. Un al doilea val de atacuri cu rachete a fost lansat de curând, afirmă autorităţile ucrainene.

Schimbul de focuri din estul Ucrainei, pretext pentru Rusia sa atace? Seful NATO: „Multi agenti secreți rusi stationati in Ucraina”

Potrivit unor informații de ultimă oră, Kievul se teme și de o lovitură de palat. Potrivit lui Mykhailo Podoliak, consilier al șefului Biroului Președintelui, Conducerea Federației Ruse vrea să ia o parte din teritoriul Ucrainei și să destabilizeze guvernul.

Klaus Iohannis dă asigurări că românii au de se să se teamă

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, joi, că românii nu au de ce se să se teamă. Fiind un stat NATO, „niciodată în istoria noastră nu am fost mai bine protejați în fața oricărei potențiale agresiuni”.

„România beneficiază de cele mai ample garanții de securitate posibile. Statutul de membru NATO și al Uniunii Europene, Parteneriatul Strategic solid cu Statele Unite ale Americii constituie o umbrelă de securitate extrem de solidă.

Niciodată în istoria noastră nu am fost mai bine protejați în fața oricărei potențiale agresiuni.

Vreau să subliniez foarte clar: România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina! Mai mult, vă asigur că voi lua absolut toate măsurile care se impun, împreună cu Guvernul, Parlamentul României și aliații noștri internaționali, pentru ca securitatea și siguranța cetățenilor români să nu fie sub nicio formă afectate”, a declarat Klaus Iohannis.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...