SPECIAL

Clasici în spionajul la nivel înalt. Cele mai spectaculoase și primejdioase infiltrări sub acoperire. Unele s-au întins pe zeci de ani

Dan Mlădinoiu 21.02.2022, 13:53
Clasici în spionajul la nivel înalt. Cele mai spectaculoase și primejdioase infiltrări sub acoperire. Unele s-au întins pe zeci de ani

Una dintre cele mai periculoase metode ale spionajului de orice fel este infiltrarea sub acoperire în tabăra băieților răi, ale inamicului în general. Practic, este un joc cu moartea. Demascarea, în majoritatea cazurilor, nu poate avea alt final. La fel de adevărat, datele obținute printr-un astfel de procedeu sunt cât se poate de adevărate și eficace. Însă, încă o dată, riscul celor ce cutează a intra incognito în mijlocul unor echipe în al căror vocabular nu există cuvântul „milă”, este imens. Cu atât mai mult, cu cât durata expunerii a fost îndelungată.

Joaquin „Jake” García a petrecut 24 de ani sub diferite acoperiri pentru FBI

Joaquin Garcia, un agent american de origine cubaneză, a lucrat timp de 26 de ani pentru FBI. Din acei 26 de ani a petrecut 24 sub acoperire, fapt uimitor. Prezentându-se alternativ ca fiind traficant, spălător sau transportator, el s-a infiltrat în carteluri de droguri mexicane și columbiene, ba chiar în grupări criminale italiene, rusești sau asiatice.

A jonglat simultan cu mai multe identități pentru că îndeplinea numeroase  misiuni în același timp, iar astăzi este privit drept unul dintre cei mai eficienți agenți sub acoperire din istorie. Cea mai cunoscută lucrare a sa este cea pe care a condus-o sub identitatea lui Jack Falcone, înfiltrându-se în Familia mafiotă Gambino, una dintre cele cinci cele mai vestite din New York. Joaquin rămâne o legendă în lumea serviciilor secrete.

Andrey Bezrukov și Yelena Vavilova au lucrat sub acoperire pentru KGB aproape 20 de ani

Pe 27 iunie 2010, Statele Unite au dat o lovitură de stat fără precedent în istoria spionajului. În aceeași zi, au arestat 10 agenți ruși pe teritoriul lor. Printre aceștia, s-au numărat și Donald Heathfield și Tracey Lee Ann Foley, un cuplu canadian care locuia  împreună cu părinții si cei doi copii de câțiva ani pe pământ american. Cu toții trăiau o viață aparent destul de liniștită.

În realitate, erau spioni ruși. Andrey Bezrukov și Yelena Vavilova și-au asumat identitatea unor canadieni decedați fiind în plata KGB. Alături de ceilalți 8 spioni arestați în 2010, Andrey și Yelena au fost subiectul unui schimb cu agenți americani închiși în Rusia. Povestea lor a inspirat parțial serialul „The Americans”.

Joseph Moore s-a infiltrat în Klu Klux Klan timp de 10 ani pentru FBI

Veteranul armatei americane, Joseph Moore, este un adevărat erou. S-a alăturat sub acoperire celei mai cunoscute organizații rasist-extremiste, Klu Klux Klan, între 2007 și 2017, în numele FBI. Urcând în ierarhia grupării a reușit să zădărnicească două tentative de asasinat, dintre care una urma să fie efectuată de polițiști.

De asemenea, datorită informațiilor sale a fost posibilă arestarea mai multor membri KKK . Diagnosticat cu o afecțiune  bipolară și din ce în ce mai fragil din punct de vedere psihologic, Moore a fost rechemat de FBI. De atunci, știind că viața îi era amenințată, și-a schimbat identitatea în mai multe rânduri, însă, nu a fost suficient, astfel încât s-a văzut reperat de către membrii KKK. Neavând de ales, și-a reluat adevăratul nume, iar acum trăiește sub protecție federală.

Clasici în spionajul la nivel înalt. Cele mai spectaculoase și primejdioase infiltrări sub acoperire. Unele s-au întins pe zeci de ani
Joseph Moore

Șapte ani în grupări radicale de stânga pentru serviciile de informații britanice și ale altor țări europene

Sub identitatea Mark Stone, polițistul londonez Mark Kennedy s-a infiltrat în organizații ecologiste, anti-globalizare, anarhiste și antifasciste. Din 2003 până în 2010. Abilitățile sale de alpinist îi oferiseră posibilitatea să devină foarte util acestor grupări, mai ales când era necesar să se urce pe clădiri mari pentru a atârna bannere de protest.

Acoperirea lui ar fi putut dura mai mult, dar, în octombrie 2010, membrii unuia dintre grupuri în care se infiltrase i-au percheziționat geanta și i-au descoperit pașaportul cu identitatea sa reală, Mark Kennedy. Agentul s-a retras, numai că avusese deja timp să transmită datele colectate serviciilor de informații engleze, franceze și din alte state europene.

Joseph D. Pistone s-a infiltrat, din partea FBI, timp de cinci ani într-o renumită familie mafiotă

Joseph D. Pistone, agent FBI, s-a infiltrat în Familia Bonanno din 1976 până în 1981. Familia Bonanno făcea parte dintre cele mai mari cinci familii mafiote din New York la acea vreme. Pistone, care avea origini siciliene, a reușit să se integreze sub numele de Donnie Brasco. Nume ce avea să fie și cel al unui celebru film, avându-l în rol principal pe marele actor Al Pacino.

Dându-se drept un expert în bijuterii furate, el a câștigat treptat încrederea mafioților până când unul dintre membri i-a oferit opțiunea să devină asociat cu drepturi depline. Atunci FBI-ul a decis să-l recheme pe Pistone, considerând că misiunea devenise prea primejdioasă pentru el.

Sarcina încheiată cu succes a dus la arestarea a sute de mafioți, în vreme ce alți mulți membri ai Familiei Bonanno au fost uciși de către camarazii lor pentru că au lăsat un infiltrat să intre în organizație. A fost una dintre primele misiuni sub acoperire ale federalilor, deci se poate vorbi de o mare victorie. Astăzi, Pistone trăiește ascuns și continuă să lucreze din postura de consultant pentru serviciile secrete.

Un indian infiltrat în armata Pakistanului timp de 4 ani pentru serviciul secret indian

Ravindra Kaushik este un indian care s-a alăturat Aripii de Cercetare și Analiză (RAW), serviciul secret extern al Indiei, după ce și-a finalizat studiile. A trebuit să se pregătească într-un timp foarte scurt, ca să se alăture armatei pakistaneze. Pentru a se prezenta ca musulman, Ravindra s-a circumcis, a primit o educație islamică și a învățat limba locală timp de doi ani.

La doar 23 de ani, indianul a fost trimis într-o misiune sub numele de „Nabi Ahmed Shakir”. Totul mergea bine pentru el, iar timp de patru ani a izbutit să-și păstreze intactă acoperirea. Mai mult, s-a căsătorit cu o localnică. Totuși, în 1983, RAW trimite un alt spion să-l contacteze pe Ravindra. Agentul este reperat, iar acoperirea lui Ravindra explodează.

Acesta din urmă este arestat, torturat și condamnat la moarte. În cele din urmă, pedeapsa capitală i-a fost comutată în închisoare pe viață. Ravindra a fost mutat în mai multe închisori, până la moartea sa în 2001, cauzată de tuberculoză. Potrivit familiei lui, guvernul indian nu a făcut niciodată nimic pentru a încerca să-l recupereze.

Terrence Hake, un fals procuror corupt timp de peste trei ani în Statele Unite

În anii 1980, în Statele Unite a avut loc Operațiunea Greylord, condusă de FBI, IRS și poliția din Illinois. Scopul operațiunii a fost combaterea corupției în statul cu pricina. Pentru a realiza acest lucru, Terrence Hake, procurorul-adjunct al statului Illinois, a fost pus sub acoperire, dându-se drept un procuror corupt.

Astfel, a primit ca mită sume considerabile, pe care le-a plătit el însuși judecătorilor pentru a obține verdicte favorabile în cazuri respinse. El s-a împrietenit cu o mulțime de infractori. Avea adeseori asupra lui un reportofon cu ajutorul căruia îi înregistra. Până la sfârșitul operațiunii, datorită lui, peste 70 de persoane au fost acuzate în procese de referință, curățând sistemul judiciar din Illinois. (sursa: themobmuseum.org)

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe