SUA sprijină cu bani Ucraina. 14 miliarde de dolari pentru criza declanșată de Rusia

Cătălina Burghelea 10.03.2022, 06:31
SUA sprijină cu bani Ucraina. 14 miliarde de dolari pentru criza declanșată de Rusia

Membrii Camerei Reprezentanţilor SUA au adoptat, miercuri seară, un nou buget federal american impresionant pentru ajutorarea Ucrainei. Aproape 14 miliarde de dolari vor fi folosiți în criza declanșată de Rusia. Ajutorul, care include o componentă economică şi umanitară, dar şi arme şi muniţie pentru capitala Kiev, trebuie votat în Senat înainte de a fi promulgat de președintele Joe Biden.

SUA acordă noi ajutoare Ucrainei

Camera Reprezentanților SUA a votat un proiect de lege masiv de finanțare guvernamentală care include 13,6 miliarde de dolari pentru Ucraina, în timp ce țara luptă împotriva invaziei mortale a Rusiei.

Aceste fonduri ar trebui să permită guvernului de la Kiev să-şi protejeze reţeaua electrică, să lupte împotriva atacurilor cibernetice şi să cumpere arme defensive. Pachetul include, de asemenea, ajutor umanitar de peste 2,6 miliarde de dolari şi mai mult de 1 miliard de dolari pentru sprijinirea refugiaţilor care fug din calea războiului ordonat de Vladimir Putin la data de 24 februarie.

„Vom continua să sprijinim curajosul popor ucrainean care luptă pentru ţara sa”, a dat asigurări preşedintele american Joe Biden.

FMI oferă 1,4 miliarde de dolari

De asemenea, Fondul Monetar Internaţional a aprobat, miercuri, un ajutor de urgenţă de 1,4 miliarde de dolari pentru Ucraina, țara care se confruntă cu o „criză umanitară şi economică foarte gravă” de la invadarea ţării de către armata lui Vladimir Putin. De asemenea, șefa FMI a avertizat că Ucraina se va confrunta cu o „recesiune profundă” în 2022.

„Nevoile de finanţare sunt importante, urgente şi ar putea creşte semnificativ pe măsură ce războiul continuă”, a declarat Kristalina Georgieva, directorul general al Fondul Monetar Internaţional.

Sprijin esenţial pe termen scurt

Ajutorul oferit de instituția monetară va permite Ucrainei „să răspundă nevoilor urgente ale balanţei de plăţi rezultând din efectele războiului şi va oferi sprijin esenţial pe termen scurt”, a evidențiat FMI. În plus, speră că va atrage și alţi parteneri financiari.

„Pierderea tragică de vieţi omeneşti, fluxul enorm de refugiaţi şi distrugerea imensă a infrastructurii şi a capacităţii de producţie cauzează suferinţe umane severe şi vor duce la o recesiune profundă în acest an”, a explicat Georgieva.

Totuşi, „răspunsul politic de urgenţă al autorităţilor ucrainene a fost remarcabil”, a subliniat directorul FMI, menţionând că Ucraina „a rămas la zi cu toate obligaţiile datoriei”.

Rusia-Ucraina, cel mai grav conflict militar actual din Europa

La două săptămâni după declanșarea războiului în Ucraina, bilanţul uman şi material al celui mai grav conflict militar actual din Europa este extrem de grav! Peste două milioane de persoane au fugit în străinătate și mii de civili au pierit din cauza bombardamentelor.

Datorită coridoarelor umanitare create miercuri, „aproape 35.000 de oameni au fost salvați”, a afirmat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Astăzi am reușit să organizăm trei coridoare umanitare: Sumî, Kiev și Enerhodar”, a spus liderul ucrainenilor, adăugând că eforturile de evacuare a populației vor continua joi, 10 martie.

6 coridoare umanitare pentru evacuarea civililor

Zelenski a mai spus că autoritățile ucrainene pregătesc șase coridoare umanitare pentru a scoate oamenii din zonele atacate de forțele ruse.

„Ne rugăm să putem evacua oamenii din Mariupol, Izium, Volnovakha etc. în locuri sigure ale Ucrainei libere”, a transmis acesta.

În timp ce unele rute au avut succes în evacuarea oamenilor în siguranță, altele au trebuit să fie abandonate. Autoritățile locale din zonele apropiate de capitala Kiev, care au fost atacate de mai bine de o săptămână, au declarat că eforturile de evacuare a civililor au eșuat miercuri. Consiliul orașului Bucha a declarat că 50 de autobuze au fost blocate de armata rusă în Stoyanka din apropiere, potrivit CNN.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...