Ucraina a ajuns la o înțelegere cu Rusia. Armata lui Putin încetează focul pentru 12 ore

Cătălina Burghelea 09.03.2022, 11:34
Ucraina a ajuns la o înțelegere cu Rusia. Armata lui Putin încetează focul pentru 12 ore

Armata ucraineană a convenit, miercuri, cu Rusia la o încetare a focului timp de 12 ore, pentru a permite civililor să plece prin coridoarele umanitare, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk. Oficialul a adăugat că prim-ministrul Denîs Șmîhal va discuta, tot astăzi, cu Comitetul Internațional al Crucii Roșii despre rutele propuse pentru încetarea focului, care se desfășoară între orele 9:00 și 21:00, ora locală.

Ucraina este de acord cu rutele de evacuare umanitară propuse de Rusia

Ucraina va încerca să evacueze civilii prin șase „coridoare umanitare”, miercuri, inclusiv din orașul-port Mariupol, a declarat viceprim-ministrul Irina Vereșciuk. Într-o declarație video, aceasta a afirmat că armata ucraineană au fost de acord să oprească tragerile în acele zone timp de 12 ore de la 09:00 la 21:00 ora locală (07:00 până la 19:00 GMT) – și a cerut forțelor ruse să își îndeplinească angajamentul de a încetarea focului local.

„Fac un apel către Federația Rusă: v-ați luat un angajament public oficial”, a spus Vereșciuk.

Vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk a explicat că încetarea focului va permite civililor să scape prin „coridoare verzi” în următoarele zone:

  • Energodar-Zaporizhia
  • Sumî-Poltava
  • Mariupol-Zaporizhia
  • Volnovakha-Pokrovsk
  • Izium-Lozova
  • Vorzel, Bucha, Irpin, Borodyanka, Gostomel-Kiev.

Civilii sunt ghidați de „coridoare verzi”

Vereșciuk a evidențiat, în special, două rute, și anume evacuarea civililor din orașul-port Mariupol și orașul estic Volnovakha, ambele fiind înconjurate de forțele ruse de câteva zile.

„Locuitorii din Volnovakha se adresează mie și îmi cer să îndeplinesc promisiunea Federației Ruse de astăzi. Oamenii trebuie să poată părăsi locurile unde se ascund acum de rachetele rusești”, a punctat aceasta, notează CNN.

De asemenea, vicepremierul ucrainean a mai spus că va avea loc și o operațiune specială pentru evacuarea unui orfelinat de lângă Kiev, în suburbia Vorzel. Irina Vereșciuk a dezvăluit că acolo erau 55 de copii și 26 de membri ai personalului.

Mii de ucraineni au plecat din Sumî prin culoare umanitare

Trebuie menționat că cele două țări rivale au convenit, încă de săptămâna trecută, deschiderea unor coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din zonele bombardate. Doar că, niciuna dintre ele nu a funcționat. Până marți, 8 martie, când a avut loc prima evacuare finalizată cu succes!

Aproximativ 5.000 de persoane și 1.000 de mașini au plecat prin culoare umanitare din orașul Sumî, nord-estul Ucrainei. Anunțul a fost făcut de Kirill Timoșenko, șeful adjunct al biroului prezidențial ucrainean, pe contul de Telegram. În tot acest timp, armata rusă nu a deschis focul deloc.

Rusia propune un „regim de tăcere” si coridoare umanitare în Ucraina. Numai că „toate drumurile duc la Moscova”

Ucrainenii urmăresc îndeaproape știrile despre evacuările în masă

Vestea primelor evacuări reușite ale civililor din orașele asediate de ruși este urmărită îndeaproape de ucrainenii care au părăsit deja țara, precum și de cei strămutați în diferite regiuni ale Ucrainei.

Două milioane de ucraineni au fugit din calea războiului, iar ONU estimează că numărul acestora va continua să crească.

Cel puțin deocamdată, datorită muncii autorităților locale, a organizațiilor umanitare și a generozității țărilor vecine, efortul de ajutorare a Ucrainei este impresionant.

Sute de civili și-au pierdut viața în 14 zile de război

Cel puţin 474 de civili, inclusiv 29 de copii, au pierit în războiul din Ucraina, de la începutul invaziei ruse din 24 februarie, potrivit celor mai recente date ale ONU. 861 de ucraineni au fost răniți în conflict, ridicând numărul total al victimelor civile la 1.335.

Cel mai recent atac aerian rusesc a ucis, luni, 22 de persoane – inclusiv trei copii – în orașul ucrainean Sumî. Autoritățile locale spun că Rusia a bombardat o zonă rezidențială, descriind incidentul drept „crimă în masă”.

Nouă persoane dintr-o casă au fost omorâte de soldații ruși. Șase case au fost complet distruse și încă aproximativ 20 au fost parțial avariate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...