REPORTAJ

Tyson din București. Copia fidelă a lui Mike Tyson, imbatabil în cartierul Brâncoveanu. REPORTAJ

Cristian Botez 17.06.2021, 22:30
Tyson din București. Copia fidelă a lui Mike Tyson, imbatabil în cartierul Brâncoveanu. REPORTAJ

„Nu-mi stă nimeni în față. Când am dat cu pumnul, au căzut toți!” Sunt primele cuvinte pe care le spune reporterului impact.ro Ion, alias Tyson, omul care este cunoscut în zona Constantin Brâncoveanu, în primul rând pentru că seamănă izbitor cu celebrul boxer american Mike Tyson. I s-a spus prima oară asta pe când avea vreo 20 de ani. „Mă vede un gagiu pe stradă și-mi spune *Bă, tu ești frati-su*. Eu râd, dar când ajung acasă, mă interesez, dau de el, de Tyson adevăratul, prin reviste, pe la prieteni, că nu era cu internet atunci, și văd că sunt leit cu Mike. Eu arătam deja ca bărbat, mă formasem, și apoi am început să semăn tot mai mult cu Tyson. Lumea a văzut, așa mi-a spus, și așa mi-a rămas numele”,își amintește Ion, zis Tyson,

„Vezi că ăsta e de la SRI”

Discuția are loc între două blocuri prăpădite, înconjurate de copaci și verdeață, într-o zonă liniștită, dincolo de tumultul Șoselei Constantin Brâncoveanu. Doi vecini, tovarăși de bere cu Ion, asistă relativ liniștiți. Unuia dintre ei, mai vigilent, după închipuirea sa, îi cășună pe ceasul meu de la mână și încearcă, prin aluzii deloc fine, că a putea fi un mijloc de înregistrare a discuției.

Tyson din București. Copia fidelă a lui Mike Tyson, imbatabil în cartierul Brâncoveanu. REPORTAJ
Autorul si Tyson din Bucuresti

 

Cu siguranță omul e pasionat de filme de spionaj. Indiene. „Vezi că ăsta te înregistrează. Sigur e de la SRI”, i-a aruncat lui Ion, în timp ce eu eram plecat după niște sucuri. Tyson din Brâncoveanu mă îndeamnă, la întoarcere, să-l ignor pe vecinul amețit de „brifcor”. Ceea ce am și făcut.

Macete, satâre, toporiști. „L-am lovit de trei ori, de trei ori a căzut!

„Frate eu mă ocup, în general, cu taximetria, dar în weekend, merg și în târg, la Vitan. Sunt și la pază, mă înțelegi, dar am și un loc, o tarabă, ca să zic așa, unde vând diverse. Antichități, pipe, tabachere, cupe, dar și Macete, satâre, toporiști”. De fapt așa l-am cunoscut pe Tyson. În târg, la Vitan. Făceam un documentar și l-am întrebat dacă pot să-l filmez. „Da, sigur”, mi-a zis, „dar să nu se vadă armele. Să nu se sperie copiii”. După zece minute flutura macetele prin aer râzând.

Nu a făcut sport de performanță, dar a lucrat mult în casă. Are 55 de ani, e leat chiar cu Mike Tyson, și el născut în 1966. Nu a făcut sport dar zice că poate să doboare un taur dintr-un pumn. „Eu sunt pașnic. Dar dacă  te iei de familia mea sau de mine, te distrug. S-au pus mulți cu mine. I-am rupt. I-am tăvălit. Odată, pe-aici pe lângă bloc, am intrat în conflict cu un securist. Un sereist ceva. L-am rupt cu bătaia. I-am dat trei pumni. Pe rând. Cum îl loveam, cum cădea. Și mai avea și doi tovarăși cu el. M-au și prins de brațe, ca să dea ăla în mine. Dar eu eram pe eschive, exact ca Tyson al meu, și gagiul dădea pe lângă. Până la urmă am dat-o la pace. Acum ne salutăm, ne respectăm”.

Tyson din București. Copia fidelă a lui Mike Tyson, imbatabil în cartierul Brâncoveanu. REPORTAJ
Tyson din Bucuresti

 

Când e vorba de clanurile din cartier, Omerta

Ion aka Tyson cunoaște subteranele cartierului Berceni. Știe clanurile, a avut conflicte cu renumiți, dar nu vrea să vorbească de ele.”Nu răscolim din astea. Lasă-le acolo. Nu are rost. Bătaia e bătaie, nu se întoarce. Pacea e bună. Nu mai vorbim”. Sunt nume grele la mijloc, oameni care au ținut cartierul sub control. Care îl mai țin. „Ei sunt mai puternici ca mine, că au bani. Eu sunt tare în pumn. Dar bătaia  nu e bună. Să lăsăm războaiele vechi. Sunt istorie”, închide discuția pe tema asta Tyson și strange din dinți ca și cum și-ar aminti de lucruri grele, de întâmplări grave”. Discuția se încheie, după ceva timp, cu promisiunea de a ne reîntâlni la un grătar, aici, în fața blocului, la mine”. „Nu spun vecinii nimic?”, întreb. „Îi chemăm și pe ei”, conchide râzând Ion. Ion, Tyson din Brâncoveanu.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Cristian Botez
Este reporter special și corespondent Impact.ro, încă din iunie 2021. Pregătit pentru cele mai periculoase zone de război din lume, Cristian Botez s-a remarcat de-a lungul carierei sale prin...