Turcia înclină balanța către acceptarea Finlandei în NATO. Președintele Recep Erdogan: „Suedia va fi șocată”

Beatrice Dumitru 30.01.2023, 08:52
Turcia înclină balanța către acceptarea Finlandei în NATO. Președintele Recep Erdogan: „Suedia va fi șocată”

Finlanda și Suedia și-au exprimat clar intenția de a se alătura alianței NATO, din mai 2022, după invadarea Ucrainei de către Rusia, însă Turcia s-a opus și a pus condiții celor două state nordice. Acum, președintele Recep Tayyip Erdogan a dat de înţeles că ţara sa ar putea aproba candidatura Finlandei la alianță, dar nu același lucru s-ar putea întâmpla în cazul Suediei, după ce o serie de evenimente au provocat noi tensiuni între cele două țări.

Ce a spus Recep Erdogan despre intrarea Suediei în NATO

Acceptarea unui nou membru în NATO necesită acordul unanim al tuturor celor 30 de țări care fac parte din alianță, Turcia fiind singurul stat care se opune cel mai puternic aderării Finlandei și Suediei. Ankara și Budapesta nu au ratificat încă aderarea Suediei și Finlnadei la NATO.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a semnalat că Suedia nu ar trebui să se aștepte la sprijinul țării sale pentru intrarea în NATO, fiind pentru prima oară când Ankara lasă să se înţeleagă că ar fi gata să trateze candidatura la Alianţa Nord-Atlantică a Finlandei separat de cea a Suediei.

Turcia înclină balanța către acceptarea Finlandei în NATO. Președintele Recep Erdogan: „Suedia va fi șocată”
Finlanda și Suedia au cerut în mai 2022 să adere la NATO.

„Putem transmite Finlandei un mesaj diferit și Suedia ar fi șocată când va vedea mesajul nostru. Dar Finlanda nu ar trebui să facă aceeași greșeală pe care a făcut-o Suedia„, a spus Erdogan într-o întâlnire televizată cu tineri desfăşurată duminică, citat de Le Figaro.

De ce respinge Turcia aderarea Suediei la NATO

Motivele din spatele opoziției Turciei sunt complexe, dar se concentrează în principal pe sprijinul Suediei pentru militanții  kurzi, pe care Turcia îi consideră teroriști, și pe embargourile asupra armelor pe care atât Suedia, cât și Finlanda, împreună cu alte țări UE, le-au impus Ankarei în timpul războiului din Siria. Recep Erdogan a avertizat, săptămâna trecută, că Suedia nu va mai putea conta pe „sprijinul” Ankarei, după ce un militant de extremă dreapta a ars un exemplar din Coran, la Stockholm, în fața anbasadei Turciei.

Finlanda și Suedia au semnat un acord trilateral cu Turcia în iunie anul trecut, care prevede ca cele două țări nordice să-și ridice embargoul asupra armelor, să își modifice legile privind terorismul, să sprijine Turcia în conflictul său cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și să nu mai susțină partidul sirian afiliat Forțelor de Protecție a Poporului. Dar ultimele întâlniri programate au fost anulate după incidentul arderii Coranului.

Am dat Suediei o listă de 120 de persoane și le-am spus să extrădeze acei teroriști în țara lor. Dacă nu îi extrădați, atunci îmi pare rău pentru asta”, a adăugat Recep Erdogan.

Purtătorul de cuvânt al președintelui turc Ibrahim Kalin a declarat recent că Suedia are la dispoziție opt până la zexe săptămâni pentru a face modificările cerute de Ankara, deoarece parlamentul turc ar putea intra în pauză înainte de alegerile prezidențiale din 14 mai. Suedia spune că are nevoie de încă șase luni pentru a face aceste schimbări.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...