Tensiunile între Suedia și Turcia escaladează. Președintele Erdogan se răzbună după gestul revoltător din fața Ambasadei turce

Mihnea Tălău 24.01.2023, 08:12
Tensiunile între Suedia și Turcia escaladează. Președintele Erdogan se răzbună după gestul revoltător din fața Ambasadei turce

Președintele Tayyip Erdogan a declarat, luni, că Suedia nu ar trebui să se aștepte la sprijinul Turciei pentru aderarea sa la NATO, după un protest în apropierea ambasadei turce din Stockholm în weekend, care a inclus arderea unui exemplar al Coranului.

Aderarea Suediei la NATO, sub semnul întrebării

Protestele de sâmbătă de la Stockholm împotriva Turciei și a candidaturii Suediei de a adera la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) au sporit tensiunile cu Turcia, de al cărei sprijin are nevoie Suedia pentru a obține intrarea în alianța militară.

„Cei care permit astfel de blasfemii în fața ambasadei noastre nu se mai pot aștepta la sprijinul nostru pentru aderarea lor la NATO. Dacă îi iubiți atât de mult pe membrii organizațiilor teroriste și pe dușmanii islamului și îi protejați, atunci vă sfătuim să le solicitați sprijinul pentru securitatea țărilor voastre”, a declarat Erdogan, potrivit Reuters.

Ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, a refuzat să comenteze imediat remarcile lui Erdogan, declarând că vrea să înțeleagă exact ce a fost spus.

”Dar Suedia va respecta acordul care există între Suedia, Finlanda și Turcia în ceea ce privește apartenența noastră la NATO”, a adăugat el.

Suedia și Finlanda au depus anul trecut o cerere de aderare la NATO după invazia Rusiei în Ucraina, dar toate cele 30 de state membre trebuie să le aprobe candidaturile. Ankara a declarat anterior că Suedia, în special, trebuie mai întâi să adopte o poziție mai clară împotriva a ceea ce consideră a fi teroriști, în principal militanți kurzi și un grup pe care îl consideră vinovat de o tentativă de lovitură de stat în Turcia în 2016.

Mai intră sau nu Suedia în NATO? Premierul țării, declarație tranșantă la adresa Turciei

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat că Finlanda și Suedia sunt pregătite să se alăture alianței, dar a refuzat să comenteze dacă Washingtonul crede că comentariile lui Erdogan au însemnat o închidere definitivă a ușii pentru acestea.

„În cele din urmă, aceasta este o decizie și un consens la care Finlanda și Suedia vor trebui să ajungă împreună cu Turcia”, a declarat Price.

Arderea Coranului a aprins spiritele

Price a declarat reporterilor că arderea cărților care sunt sfinte pentru mulți este un act profund lipsit de respect, adăugând că Statele Unite sunt conștiente că cei care s-ar putea afla în spatele a ceea ce a avut loc în Suedia ar putea încerca în mod intenționat să slăbească unitatea peste Atlantic și în rândul aliaților europeni ai Washingtonului.

„Avem o vorbă în această țară – ceva poate fi legal, dar îngrozitor. Cred că, în acest caz, ceea ce am văzut în contextul Suediei se încadrează în această categorie”, a declarat Price.

Arderea Coranului a fost efectuată de Rasmus Paludan, liderul partidului politic danez de extremă dreapta Hard Line. Paludan, care are și cetățenie suedeză, a organizat în trecut o serie de demonstrații în care a ars Coranul.

Mai multe țări arabe, printre care Arabia Saudită, Iordania și Kuweit, au denunțat evenimentul. Turcia l-a convocat deja pe ambasadorul Suediei și a anulat o vizită planificată a ministrului suedez al apărării la Ankara.

De ce refuză să mai cânte Angela Similea?
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...